Theodore P. Hill. Kuva: Georgia Tech, Stanley Leary
Theodore P. Hill. Kuva: Georgia Tech, Stanley Leary

Yhdysvaltalaistutkijat korvaisivat kilogramman prototyypin hiiliatomeilla.

Yhdysvaltalaiset tutkijat tuumivat, että kilogrammalle olisi aika saada keinotekoisesta prototyypistä riippumaton määritelmä. He ehdottavat kiloksi tietyn hiiliatomimäärän massaa.

Tällä hetkellä kilo on 118 vuotta sitten valetun sylinterin massa. Sylinteriä, joka on platinan ja iridiumin seosta, säilytetään Pariisissa (Bureau International des Poids et Mesures).

Keinotekoinen prototyyppi on kuitenkin haavoittuva. Muun muassa ilmansaasteet vaikuttavat sen massaan. Esimerkiksi hiljattain sen havaittiin painavan toistaiseksi tuntemattomasta syystä 50 mikrogrammaa vähemmän kun sen kopiot.

Georgian teknillisen korkeakoulun emiritusprofessorit, fyysikko Ronald Fox ja matemaatikko Theodore Hill määrittäisivätkin gramman täsmälleen 18 x 140744813 :n hiili-12 atomin massalla.

"Kuution käyttäminen johtaisi samaan tarkkuuteen, joilla valon nopeus ja sekunti on määritelty. Puhtaasti matemaattinen määritelmä ei myöskään ole riippuvainen kokeista", korostaa Hill laitoksensa tiedotteessa.

Uudeksi kiloksi on tarjolla muitakin ehdotuksia, jotka perustuvat luonnonvakioihin. Uusi määritelmä kilolle tullaan todennäköisesti valitsemaan CPIM:n kokouksessa (International Committee for Weights and Measures) vuonna 2011.