Insinöörien aikaa kuluu enemmän pesukoneen parantamiseen kuin keinotekoisen polvinivelen kehittelyyn, toteaa Floridan yliopiston mekaniikan dosentti B. J. Fregly yliopistonsa t...

Insinöörien aikaa kuluu enemmän pesukoneen parantamiseen kuin keinotekoisen polvinivelen kehittelyyn, toteaa Floridan yliopiston mekaniikan dosentti B. J. Fregly yliopistonsa tiedotteessa. Vaikka sadat tuhannet ihmiset tarvitsevat tekonivelen polveen vuosittain, sitä ei juuri ole paranneltu sitten 1960-luvun.

Aktiivisilla henkilöillä tekonivel saattaa kestää vain kolmetoista vuotta, Fregly sanoo. Vanhoista materiaaleista vanhalla tekniikalla tehdyt nivelet eivät yksinkertaisesti ole tarpeeksi hyviä.

Fregly aikoo tutkimusryhmineen parantaa tilannetta selvittämällä, mitä polvessa tapahtuu, kun sitä käytetään. He analysoivat polvinivelen ominaisuuksia uusin kuvausmenetelmin ja mallintavat nivelen mekaniikkaa uusilla tietokoneohjelmilla. Freglyn ryhmä on muun muassa kehittänyt ohjelman, jolla selviää, miten kauan tietynlainen nivel kestää tietynlaista elämää viettävän polvessa. Kehitteillä oleva ohjelma on jo nyt onnistunut ennustamaan millimetrin tarkkuudella tekonivelen kuluman. Se on varmistettu potilaan kuoltua.

Samoilla tietokoneohjelmilla, jotka tavallaan muodostavat virtuaalipolven, tutkitaan myös polvirikkojen syitä, sillä polven mekaaninen käyttäytyminen ihmisen kävellessä tunnetaan yllättävän huonosti. Malli auttaa estämään polvirikkojen muodostumista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla