Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Suolistosta erittyvä obestatiini-hormoni saattaa olla avaintekijä kehiteltäessä lääkkeitä lihavuuden hoitoon.

Suolistosta erittyvä obestatiini-hormoni saattaa olla avaintekijä kehiteltäessä lääkkeitä lihavuuden hoitoon.

Stanfordin yliopiston tutkijoiden löytämä pieni peptidihormoni obestatiini toimii päinvastoin kuin muutama vuosi sitten löydetty toinen kohuhormoni, greliini. Kun greliini huokuttelee syömään, obestatiini sammuttaa ruokahalun. Obestatiinin ruiskuttaminen rottien suolistoon vähentää syömishaluja ja pysäyttää lihomisen.

Hormonikaksikko toimii tiukassa kytkyssä toisiinsa. Greliiniä koodaavan geenialueen sammuttaminen ottaa myös obestatiinin pois pelistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat pääsivät obestatiinin jäljille etsiessään GPCR-geenireseptoriperheeseen kytkeytyviä peptidihormoneja. GPCR-reseptorit osallistuvat monien tärkeiden fysiologisten toimintojen säätelyyn sekä keskus- ja ääreishermostossa. Iso osa markkinoilla olevista lääkeaineista vaikuttaa juuri niiden kautta. Pieniä peptidihormoneja on puolestaan helppo syntetisoida ja uittaa elimistöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joukosta seuloutui geenireseptoreita, joihin sitoutui vielä tunnistamattomia peptidihormoneja. Yksi hormoneista syntetisoitiin geenitiedon perusteella. Sitä myös löydettiin luonnostaan rottien suolistosta ja aivoista.

Tutkimuksen tuloksista kertoi Science -lehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla