Molybdeniittiä kvartsimurikassa.
Molybdeniittiä kvartsimurikassa.

Entistä pienempiä ja energiatehokkaampia mikrosiruja voidaan valmistaa mineraalista nimeltä molybdeniitti.

Tulevaisuuden mikrosirut saatetaan valmistaa piin sijasta molybdeniitistä. Sveitsiläisen EPFL-tutkimuslaitoksen tutkijat näet osoittivat, että molybdeniitti on erittäin tehokas puolijohde, jonka ominaisuudet päihittävät elektroniikan valmistuksessa sekä piin että grafeenin.

Molybdeniittiä löytyy luonnosta yllin kyllin. Mineraalia käytetään metalliseoksissa ja voiteluaineissa, mutta näihin asti sen hyödyntämistä elektroniikan raaka-aineena ei ole liiemmin selvitetty.

Molybdeniitistä voitaisiin tutkijoiden mukaan valmistaa entistä pienempiä ja energiatehokkaampia mikrosiruja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Kyse on kaksiulotteisesta materiaalista, joka on hyvin ohutta ja helppoa käyttää nanotekniikassa. Sillä on todellisia mahdollisuuksia erittäin pienten transistorien, ledien ja aurinkokennojen valmistuksessa", professori Andras Kis kehuu.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Molybdeniitti peittoaa piin ohuudessa. Vain 0,65 nanometriä ohuessa molybdeniittikalvossa elektronit kulkevat yhtä sutjakkaasti kuin kahden nanometrin paksuisessa piikalvossa. Piistä ei tätä nykyä pystytä valmistamaan niin ohutta kalvoa kuin molybdeniitistä.

Uudesta materiaalista valmistetut transistorit myös kuluttavat energiaa valmiustilassa satatuhatta kertaa vähemmän kuin piistä valmistetut.

Molybdeniitilla on lisäksi etu tulevaisuuden elektroniikan materiaaliksi kaavailtuun grafeeniin verrattuna. Keksijöilleen nobelin tuoneelta grafeenilta puuttuu niin sanottu kielletty energiaväli, kun taas molybdeniitillä sellainen on. Kielletyn energiavälin ansiosta materiaali voidaan helposti kytkeä päälle ja pois päältä, joten aine on helpommin hallittavissa.

Tutkimus julkaistiin Nature Nanotechnology –lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla