Orankinaaras Gunung Leuserin kansallispuistossa Indonesiassa. Kuva: <span class="photographer">SKS Thorpe</span>
Orankinaaras Gunung Leuserin kansallispuistossa Indonesiassa. Kuva: SKS Thorpe

Esi-isämme oppivat ehkä kävelemään kahdella jalalla jo puussa.

Yleisen käsityksen mukaan esi-isämme oppi kävelemään, kun siirtyi puusta maahan. Nyt Birminghamin yliopiston tutkijat Robin Crompton, Susannah Thorpe ja Roger Holder kuitenkin esittävät, että vaihto kahdella jalalle tapahtui jo ennen maahan laskeutumista.

Tutkijakolmikko seurasi luonnonvaraisia orankeja Sumatrassa yli vuoden ajan ja taltioi niiden jokaisen liikkeen. He havaitsivat, että orangit nousivat säännönmukaisesti kahden raajan varaan taiteillessaan puiden hennoimmilla oksilla ja ottivat käsillään tukea ympäröivistä oksista. Paksummilla oksilla ne siirtyivät neljälle raajalle.

"Puussa asuvat esi-isämme olisivat epäilemättä hyötyneet kyvystä kävellä hennoissa latvoissa ja oksien kärjissä, sillä siellä kasvavat herkullisimmat hedelmät", tutkijat toteavat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos tutkijoiden päätelmät pitävät paikkansa, se saattaa selittää ristiriitaa vallitsevan teorian ja fossiililöytöjen välillä. Teorian mukaan ihmisten oli pakko laskeutua puusta alas mioseenikaudella, jolloin metsät väistyivät savannien tieltä. Varhaisimmat kahdella raajalla kävelleet esi-isämme ovat kuitenkin eläneet pääsääntöisesti metsäisessä maastossa. Näistä varhaisin, niin sanottu Orrorin-mies, on ilmeisesti elänyt pääosin latvustossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen julkaisi Science-lehti tänään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla