Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Suomalaistutkija ei silti panisi suosituksia uusiksi.

Ksylitolipurukumin tai -pastillin avusta reikiintymisen estämisessä ei ole kunnollisia todisteita. Samoin väitteet ksylitolia sisältävän fluorihammastahnan tehosta perustuvat heiveröiseen näyttöön. Näin raportoivat Manchesterin yliopiston tutkijat, jotka ovat laatineet ksylitolitutkimuksista katsauksen Cochrane Libraryyn.

Tutkijat tarkastelivat kymmentä eri tutkimusta, joihin oli osallistunut liki 6000 ihmistä. Kahden tutkimuksen perusteella ksylitolia sisältävä fluorihammastahna estää reikiintymistä paremmin kuin pelkkä fluorihammastahna, mutta tämä näyttö on katsauksen mukaan heikkolaatuista.

Ksylitolipurukumien ja -pastillien hyödyistä saatu näyttö on riittämätöntä, tutkijat toteavat. Tämä koskee heidän mukaansa niin lapsia, nuoria kuin aikuisiakin. Vaikka tutkijoiden mielestä tähänastinen näyttö on hataraa, ksylitolin hyötyjä kannattaa kuitenkin tutkia edelleen.

Tulokset ovat osin ristiriidassa Suomen Käypä hoito -suositusten kanssa. Suositukset neuvovat käyttämään ksylitolipurukumia tai -pastilleja syönnin jälkeen ennen pysyvien hampaiden puhkeamista tai niiden puhjetessa. Suosituksesta tosin käy ilmi, että tehoa ei ole osoitettu niin pätevästi kuin esimerkiksi fluorin.

Hammaslääketieteen dosentti Kaisu Pienihäkkinen Turun yliopistosta on ollut mukana laatimassa suositusta. Hän ei ole ehtinyt tutustua perusteellisesti uuteen Cochrane-katsaukseen, mutta hän muistuttaa, että siihen ei ole kelpuutettu kuin muutamia satunnaistettuja tutkimuksia. Puolet näistä on lisäksi tehty niin pienillä annoksilla, ettei vaikutuksia olisi voitu saadakaan.

Vaikka katsauksen ulkopuolelle jätetyt tutkimukset eivät välttämättä ole yhtä luotettavia, ne antavat Pienihäkkisen mukaan aivan selkeitä viitteitä ksylitolin hyötyjen puolesta.

Pienihäkkisen mielestä ksylitolin tarina ei ole lopussa eikä suosituksia tarvitse muuttaa. Käypä hoito -ohjeiden mukaan vaikutus on suurin, kun ksylitolia käytetään hampaiden puhkeamien aikaan tai sitä ennen. Vuorokausiannos on vähintään viisi grammaa.

Aikuisellekaan ksylitolipurukumin pureskelu ei ole Pienihäkkisen mukaan ainakaan haitaksi. Hyöty riippuu siitä, millaiset syömistottumukset ihmisellä on ja miten hän hoitaa hapaitaan.

”Jos aikuisella on perusterve suu ja suhteellisen terveelliset ruokailutottumukset, kukaan ei voi sanoa, että ksylitolista olisi hirvittävän iso hyöty. Mutta jos reikiintymisen tasapaino on kiikun kaakun, ksylitoli voi painaa vaaka terveellisempään suuntaan”, Pienihäkkinen sanoo.

Hänellä on hyviä kokemuksen ksylitolin käytöstä esimerkiksi syöpäpotilaiden hampaiden hoidossa. Heidän suun terveytensä voi syöpähoitojen vuoksi heikentyä, mikä johtaa pahaan reikiintymiseen.

”Heillä ksylitolin päivittäinen käyttö on auttanut pysäyttämään hampaiden liukenemisen. Olen nähnyt vaikutuksen omilla silmilläni. Hampaan pinta tulee täysin erilaiseksi”, Pienihäkkinen kertoo.

Yhtä tärkeää löydöstä ksylitolista Cochrane-katsaus ei käsittele ollenkaan. Suomalaistutkijat osoittivat 2000-luvun alussa, että jos äiti käyttää ksylitolia lapsen ensimmäisten hampaiden puhkeamisen aikaan, haitallisten mutans-streptokokkien siirtyminen lapsen suuhun vähenee. Tällöin lapsille tulee myös vähemmän reikiä. Tämä havainto on tehty sittemmin myös muissa tutkimuksissa.

Pienihäkkisen mukaan vanhempien on hyvä edelleen käyttää ksylitolipastilleja tai -purukumia, kun lapsen hampaat ovat puhkeamassa. Niin myös lasten ja nuorten kannattaa tehdä silloin, kun maitohampaat vaihtuvat pysyviksi.

”Erityisesti jos hammasterveys ei muuten ole tasapainossa, ksylitolilisä yhtenä muun hampaitten huolehtimisen joukossa on hyvä”, Pienihäkkinen neuvoo.

Ötökkä meni tästä 500 miljoonaa vuotta sitten. Janan pituus on kaksi senttiä. Kuva: L. Buatois
Ötökkä meni tästä 500 miljoonaa vuotta sitten. Janan pituus on kaksi senttiä. Kuva: L. Buatois

Jokin pieni otus kipitti joen pohjassa jo 540 miljoonaa vuotta sitten.

Kiinasta on löytynyt maailman vanhimmat tunnetut jalanjäljet. Tai oikeammin raajan- tai ulokkeenjäljet.

Jokin pieni otus, todennäköisesti myöhempien niveljalkaisten varhainen esi-isä, on kipittänyt ja kaivautunut joen pohjassa satoja miljoonia vuosia sitten.

Nykyään tuo muinainen joenpohja on kiveä Etelä-Kiinassa. Kivettyneet jäljet löytyivät kahden kivikerroksen välistä. Niistä vanhempi on ajoitettu 551 miljoonan vuoden ikäiseksi ja nuorempi 541 miljoonan vuoden ikäiseksi.

Otus on siis elänyt yli 540 miljoonaa vuotta sitten. Tältä ajalta ei vielä tunneta jalallisia olentoja. Otus on elänyt juuri ennen kambrikautta, jolloin eläinkunta kehittyi räjähdysmäisesti ja uusia lajeja syntyi valtavasti.

Fossiili ajoittuu ediacara-kauden viimeisille vuosimiljoonille. Tuona aikana kehittyivät ensimmäiset monisoluiset ja monimutkaisemmat eläimet.

Valtaosa tuon ajan fossiileista on erilaisia pehmytkudoksisia matoja ja pussimaisia pieneliöitä. Nyt jälkensä jättäneellä otuksella on siis kuitenkin jo tuolloin ollut raajat. Tämä on merkittävää, sillä löydös voi auttaa ymmärtämään eliöiden kehitystä paremmin.

”Eläimet käyttävät ulokkeitaan liikkumiseen, pesänrakennukseen, taisteluun ja syömiseen. On tärkeä tietää, milloin ensimmäiset raajat ilmaantuivat ja mille eläimille, koska sitten ymmärrämme paremmin, miten muinaiset eläimet maapallolla alkoivat muuttua”, selittää geobiologi, professori Shuhai Xiao Virginian teknillisestä yliopistosta The Guardian -lehdessä.

Kivettyneet jäljet ovat niin pieniä, että tutkijat saivat toden teolla tihrustaa kiveä eri kulmissa, jotta auringonvalo olisi osunut pieniin yksityiskohtiin. Jäljet ovat todella hentoja ja vain muutaman millimetrin kokoisia.

Toistaiseksi on mahdotonta sanoa, minkälainen ötökkä jäljet on jättänyt. Asiaa helpottaisi, jos itse otus olisi kuollut ja kivettynyt jälkien läheisyyteen, mutta näin ei ole käynyt

Tutkijat kuitenkin arvelevat, että otus on ollut ehkä sormenpään levyinen ja sillä on mahdollisesti ollut neljä tai viisikin paria jalkoja.

Jäljet ovat kahdessa rivissä, ja fossiilista erottuu myös tunnelia muistuttavia kohoumia. Jälkien perusteella tutkijat ovat hahmotelleet otuksen liikkeet ja ulkonäön.

Tutkijat uumoilevat, että pieni otus on painanut menemään pohjaa pitkin ja välillä kaivautunut pohjahiekkaan, kenties pyydystääkseen mikrobeja ruoakseen tai happea etsien. Voi olla, että tällaisilla pienillä, pohjasedimenttiä sekoittaneilla otuksilla on ollut suurempikin vaikutus muinaisen maapallon geokemiallisiin prosesseihin.Tuolloin yli 540 miljoonaa vuotta sitten maapallon kaikki elämä oli vielä merissä. Ensimmäiset eläimet siirtyivät maalle vasta miljoonia vuosia myöhemmin. Maan päällä ei ollut vielä kasvejakaan.Tutkijat ovat alustavasti sijoittaneet jäljet jättäneen otuksen muinaiseen Lamonte-sukuun, jolle kaivautuminen on ollut muidenkin fossiilien perusteella tyypillistä. Eläintä ei kuitenkaan näillä tiedoilla voida tunnistaa. Otus on kenties ollut sukua joko myöhemmille niveljalkaisille tai nivelmadoille.Tutkimuksen julkaisi Science Advances.

Myös häviävälle puolelle joutuminen ja voimattomuuden tunne lisävät salaliittoteorioiden viehätystä.

Ihmisen kuvitelma omasta osaamisestaan ei aina vastaa todellisuutta. Psykologiassa tunnettu esimerkki tästä on niin sanottu ylivertaisuusvinouma. Se tarkoittaa, että ihminen uskoo tietävänsä aiheesta sitä enemmän, mitä vähemmän hän oikeasti ymmärtää.

Uusi tutkimus osoittaa, että tästä vinoumasta kärsivät ihmiset ovat myös alttiimpia salaliittoteorioille.

Amerikkalaisen Lehighin yliopiston psykologian tutkijat Joseph Vitriol ja Jessecae Marsh selvittivät, miten ihmisten poliittiset tiedot ja taipumus uskoa salaliittoihin korreloivat Yhdysvaltain presidentinvaalien aikana.

Viime vaalien myllerryksessä julkisuuteen tunki mitä oudoimpia valeuutisia ja hämäriä salaliittoteorioita, joista häiriintynein oli ehkä väite demokraattipoliitikkojen pyörittämästä lapsipornoluolasta pizzaravintolan kellarissa.

”Hallitukseen ja yhteiskunnan instituutioihin kohdistuvia salaliittoteorioita esiintyy läpi poliittisen kentän. Näissä uskomuksissa annetaan ylenpalttista vaikutusvaltaa jollekin näkymättömälle toimijalle tai salamyhkäiselle taholle”, Vitriol kuvailee.

”Salaliittoteoriat usein perustuvat jo kumottuihin harhaluuloihin, ja niihin uskova pyrkii niiden avulla torjumaan omaa maailmankuvaansa uhkaavan tiedon, joten niitä on hankala oikaista”, Vitriol sanoo PsyPost-verkkolehdessä.

Vitriolin ja Marshin tutkimuksessa 394 amerikkalaista sai vastata politiikkaa koskeviin kysymyksiin ennen ja jälkeen vuoden 2016 presidentinvaalien.

Heidän piti ensin arvioida, miten hyvin he tuntevat hallituksen politiikkaa. Sitten heitä pyydettiin kertomaan mahdollisimman tarkasti, mistä missäkin linjauksessa ja hankkeessa on oikeasti kyse ja miten ne vaikuttavat.

Löytyi kiinnostava yhteys: mitä kauempana ihmisen käsitys omista tiedoistaan oli todellisesta osaamisesta, sitä todennäköisemmin hän myös uskoi johonkin salaliittoteoriaan, kuten että aids on Yhdysvaltain hallituksen luoma sairaus tai että prinsessa Dianan kuolema oli salamurha.

Kiintoisaa oli sekin, että ilmiö näytti vaikuttavan voimakkaammin Hillary Clintonin kannattajiin sen jälkeen, kun Clinton oli hävinnyt vaalit Donald Trumpille. Toisin sanoen hävinnyt puoli halusi entistä herkemmin uskoa, että maailmassa on meneillään jotain hämärää.

Sama on havaittu aiemmassakin tutkimuksessa. Kun Barack Obama voitti Mitt Romneyn vuoden 2012 presidentinvaaleissa, tuolloin alakynteen jääneet republikaanit epäilivät todennäköisemmin, että vaalituloksissa tai maailmassa yleensä oli jotain vilunkia meneillään.

Salaliittoteoriat ovat siis tavallaan häviäjien harrastus.

”Kun ihmiset kokevat olevansa voimattomia ja heidän kannattamansa puolue häviää, salaliittoteorioista tulee houkuttelevia. Ihmiset tuntevat itsensä uhatuiksi eivätkä koe pystyvänsä hallitsemaan tärkeitä tapahtumia ja asioita”, Vitriol selittää.

Tutkimuksen julkaisi European Journal of Social Psychology.

Vitriol oli hiljattain tekemässä myös toista tutkimusta, joka julkaistiin samassa lehdessä. Tämä 3 500 ihmistä kattanut kyselytutkimus osoitti salaliittoteorioihin uskomisen olevan kytköksissä siihen, että ihminen uskoo yhteiskunnan perusarvojen olevan uhattuina.

Yhdysvalloissa ja epäilemättä muissakin maissa oikeiston ja vasemmiston salaliittoteoriat poikkeavat toisistaan. Esimerkiksi Amerikan laitaoikeisto esitti pitkään väitteitä siitä, että presidentti Obama olisi syntynyt Keniassa.

Tässä kelkassa oli myös Trump ennen valintaansa presidentiksi. Obaman on myös väitetty olevan muslimi.

Demokraattien kannattajien ja vasemmiston parissa taas on yleisempää uskoa, että WTC:n tornien romahdukseen johti jonkinlainen Yhdysvaltain sisäinen salaliitto. Uskomukset kohdistuvat siis tyypillisesti vastakkaiseen poliittiseen siipeen.

Myös kummankin laidan tieteenvastaisia näkemyksiä on tutkittu, ja ne näyttävät menevän melko tasan.

Republikaanien kannattajille on huomattavasti tyypillisempää vastustaa evoluutioteoriaa ja kiistää ilmastonmuutos kuin demokraateille. Vasemmisto taas suhtautuu epäluuloisemmin geenimuunteluun ja rokotteisiin.

Karkeasti voi sanoa, että vasemmistolle on tyypillisempää epäillä suuryrityksiä, kun oikeistolainen taas epäilee hallitusta.

Ylipäänsä näyttää siltä, että ihminen valitsee sellaiset uskomukset, jotka sopivat hänen maailmankuvaansa, olivat ne totta tai eivät.