Uranus
Uranus

Uranuksella ja Neptunuksella on omat vuodenaikansa. Niiden vaihtelu näkyy sinertävien kaasujättien pinnoilla.

Avaruusteleskooppi Hubble suuntaa linssinsä joka vuosi toviksi aurinkokuntamme kahteen kaasujättiin, Uranukseen ja Neptunukseen. Ne ovat aurinkokuntamme kaksi ulointa ja etäisintä planeettaa.

Tällä kertaa Hubblen rutiininomainen planeettojen tarkastelu tuotti yllätyksen syys-marraskuussa 2018. Neptunuksen pinnasta löytyi ennen tuntematon tumma myrsky.

Hubble tarjosi myös tuoreita kuvia Uranuksen napaseudun myrskystä, kertovat Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Hubble-sivut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuten maapallolla, myös Uranuksella ja Neptunuksella on vuodenaikansa. Ne näkyvät myös kaasujättien pinnoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näiden planeettojen vuodenajat ovat pidempiä kuin Maan, koska planeettojen kierros Auringon ympäri kestää paljon kauemmin. Vuodenajat kestävät jopa vuosikymmeniä.

Kaasukehän metaani imee Uranuksella ja Neptunuksella punaista valoa, mutta heijastaa sinisen ja vihreän valon takaisin avaruuteen. Siksi planeetat ovat sinertäviä.

Neptunusta ja Uranusta kuvataan Hubblella aina silloin, kun ne ovat kiertoradoillaan lähimpänä maapalloa. Tavoite on tutkia kaasuplaneettojen kausittaisia vaihteluja pitkän ajan kuluessa.

Uusi Hubblen kuva näyttää Neptunukselta mustanpuhuvan myrskyn. Se ilmestyi planeetan pintaan sen eteläisen kesän aikana.

 

Neptunus

 

Kyseessä on jo neljäs tumma pyörre, jonka Hubble on löytänyt vuodesta 1993 lähtien. Voyager 2 -luotain löysi ohilennollaan 1989 kaksi muuta tummaa myrskyä Neptunukselta.

Sen jälkeen vain avaruusteleskooppi Hubble on kyennyt mittaamaan planeettojen sinistä valoa tarpeeksi herkästi. Se on tutkinut myrskyjä, jotka ilmestyvät ja häipyvät nopeasti.

On arvioitu, että tummia pilkkuja esiintyy 4–6 vuoden välein Neptunuksen eri leveysasteilla. Ne häviävät noin kahden vuoden kuluessa.

Syyskuussa 2018 Hubble paljasti myrskyn Neptunuksen pohjoisella pallonpuoliskolla. Myrskyn läpimitta on lähes 11000 kilometriä. Maapallon läpimitta on 12 760 kilometriä

Myrskyn oikealla puolella on kirkkaita valkoisia pilviä. Samankaltaisia on löytynyt aiempien pyörteiden läheltä.

Kirkkaat pilvet muodostuvat, kun myrskyä ympäröivän ilman virtaus kohoaa ylös pyörteessä ja kaasut jäätyvät kiteiksi.

Neptunuksen myrskyt tunnetaan hyvin. On kuitenkin vielä epäselvää, miten ne muodostuvat. Samoin kuin Jupiterin suuri punainen pilkku, nämä tummat pyörteet pyörivät vastapäivään.

Ne näyttävät kaivautuvan esiin kaasujätin syvyyksistä. Pyörteet luultavasti kehittyvät syvemmällä Neptunuksen kaasukehässä ja näkyvät vasta, kun myrskyn huippu kohoaa lähelle kaasukehän pintaa.

Uranuksen kuvissa hallitseva piirre on kirkas myrskyinen pilvi pohjoisnavalla.

Tutkijat uskovat, että se johtuu tavasta, jolla Uranus kiertää akselinsa ympäri. Toisin kuin kaikki muut aurinkokuntamme planeetat, Uranus on kallistunut lähes kyljelleen. Se kiertää akselina ympäri kuin mahallaan.

Jyrkän kallistuksen takia Aurinko paistaa Uranuksen kesän aikana lähes suoraan pohjoisnavalle eikä laske siellä pitkään aikaan.

Uranuksen polaarisen myrskyn reunan lähellä on suuri ja tiivis metaanijäinen pilvi. Se on joskus niin kirkas, että tavalliset tähtitieteen harrastajat ovat saaneet sen kuvatuksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla