Tsunami runteli myös riisipeltoja.
Tsunami runteli myös riisipeltoja.

Kasvibiologit onnistuivat nopeuttamaan riisin jalostusta vuosilla. 

Meriveden suolaamilla riisipelloilla Japanin tsunamialueella kasvanee piakkoin suolaa sietäviä riisilajikkeita. Japanilais-brittiläinen tutkimusryhmä on kehittänyt jalostusmenetelmän, jolla kasveista voidaan eristää haluttu ominaisuus – vaikkapa suolankestävyys – huomattavasti aiempaa nopeammin.

MutMap-niminen tekniikka hyödyntää geenimerkkejä ja perimän sekvensointia halutun ominaisuuden tavoittamiseksi.

"Käyttämällä viljelijöiden suosimia lajikkeita, jotka ovat jo sopeutuneet paikallisiin oloihin, MutMap-menetelmällä on mahdollista jalostaa uusia lajikkeita yhdessä vuodessa sen sijaan, että siihen kuluisi viidestä kymmeneen vuotta", sanoo professori Sophien Kamoun Sainsbury Laboratorysta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tärkeät ominaisuudet kuten kuivan- tai suolankestävyys, korren pituus tai satoisuus ovat yleensä useiden geenien vaikutuksen tulos, ja kunkin geenin vaikutus on vaikeasti määritettävä. Siksi piirteiden geneettistä perustaa on vaikea paikantaa. Tähän tuo apua MutMap-tekniikka, joka nopeuttaa haluttuihin ominaisuuksiin liittyvien geenimerkkien tunnistamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uudessa menetelmässä jalostajat lähtevät valikoidusta eliittiriisilajikkeesta ja luovat eri ominaisuuksia kantavia mutantteja. Se mutanteista, jolla on haluttu ominaisuus, risteytetään lähtölajikkeen kanssa, ja saatua risteymää kasvatetaan pellolla. Sitten risteymän jälkeläisten ja lähtökohtana toimineen eliittilajikkeen erot voidaan identifioida perimän sekvensoinnilla.

Näillä keinoin tutkijat saattoivat identifioida geenipaikat, jotka liittyvät riisin korren pituuteen sekä lehtien vaalean vihreään väriin. Mutta professori Ryohei Terauchin ryhmä Iwaten biotekniikkakeskuksessa on myös perustanut mutanttikokoelman suolankestävyyden etsimiseksi.

Ryhmä kartoittaa kokoelmasta geenimerkkejä. Kun ne on tunnistettu, niiden avulla tutkijat voivat jalostaa lajikkeita, joita viihtyvät viimevuotisen tsunamin valtaamilla pelloilla.

Tutkimuksen julkaisi Nature Biotechnology. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla