Kangaskäärmekin hyötyy kyiden suojelusta.
Kangaskäärmekin hyötyy kyiden suojelusta.

Kyyn pään muodon jäljittely suojaa myrkytöntä käärmettä pedoilta, paljasti Jyväskylän yliopiston tutkimus. 

Vaarattomat käärmeet matkivat myrkyllisten kyykäärmeiden kolmiomaista päänmuotoa ja välttävät näin petoeläinten hyökkäyksiä, osoittivat Jyväskylän yliopiston tutkijat Janne Valkonen, Ossi Nokelainen ja Johanna Mappes.

Erilaiset suojavärit ja kuvioinnit toimivat usein varoitussignaaleina ja suojaavat eläimiä saalistajilta, mutta myös ruumiin muoto voi ajaa saman asian. Eurooppalaiset myrkylliset kyykäärmeet on helppo tunnistaa kolmionmuotoisista päistään, mutta myös vaarattomat käärmeet saattavat litistää päänsä kolmiomaisiksi, kun niitä häiritään.

Tutkijat veivät espanjalaiseen Coto Doñanan kansallispuistoon 600 muovailuvahasta tehtyä tekokäärmettä, joista puolet oli kolmiopäisiä ja puolet kapeapäisiä. Molemmista ryhmistä puolen selkään maalattiin kyykäärmeille tyypillinen sahalaitakuvio ja loput jätettiin yksivärisiksi. Käärmeet jätettiin puistoon ja tarkistettiin hyökkäysjälkien varalta vuorokauden välein.

Kuviottomista käärmeistä kapeapäisten kimppuun käytiin huomattavasti useammin kuin kolmiopäisten. Sahalaitaselkäisten käärmeiden kimppuun käytiin niin ikään selvästi harvemmin, olipa näillä kolmiomainen tai kapea pää.

"Petolinnut selvästi tunnistavat ja havaitsevat sekä kuvioinnin että pään muodon", Valkonen sanoo. "Pelkkä sahalaitakuvio näyttää toimivan varoitussignaalina, mutta monet vaarattomat käärmeet eivät ilmennä sahalaitakuviota, jolloin pään litistäminen saattaa riittää saalistajan hämäämiseksi."

Ilmiö on tutkijan mukaan otettava huomioon käärmelajien, kuten Suomessakin esiintyvän kangaskäärmeen suojelussa. Kangaskäärme jäljittelee uhattaessa kyytä litistämällä pään kolmiomaiseksi. Jos kuitenkin jäljitelty myrkkykäärme harvinaistuu, pedot "unohtavat" mahdollisen vaaran, jolloin saalistuspaine kasvaa.

"Siksi kyykäärmeen suojelu myös Suomessa olisi ensiarvoisen tärkeää", Valkonen korostaa.

Tutkimuksen julkaisi PLoS ONE. 

Jopa huonomuistisena pidetty kultakala pystyy palauttamaan mieleensä yli vuoden takaisia tapahtumia.

Englanninkieliset kutsuvat hajamielisyyttä usein ”kultakalan muistiksi”, ja sen väitetään olevan vain kolmen sekunnin mittainen.

Todellisuudessa kultakala, kuten moni muukin kala, on muistivirtuoosi. Sen muisti on jopa niin luotettava, että Kanadassa Brittiläisen Kolumbian yliopiston luennoitsijat hyödyntävät sitä biologian opetuksessa.

Harjoituksessa kunkin opiskelijan pitää opettaa yhdelle kultakalalle, että se saa ylimääräisen ruoka-annoksen uimalla tietyn värisen muoviputken luo. Joka kalalle on varattu hiukan eri värisävy. Sitten putkirivistö pidetään poissa kalojen näkyviltä vuoden ajan. Tämän jälkeen opiskelija saa tehtäväkseen kokeilla, vieläkö hänen ”oma” kalansa valitsee oikean sävyn.

Vastaus on kyllä. Jokainen kultakala viilettää edelleen oman värisävynsä putkelle.

Kalojen muisti on muutenkin osoittautunut mainettaan paremmaksi. Eräs todiste tästä on röyhelötokko, sormenmittainen sintti, joka elää Atlantin rantavesissä.

Tutkimuksissa on paljastunut, että röyhelötokko painaa nousuveden aikana mieleensä kolmiulotteisen kartan kotivetensä pohjasta. Sitä hyödyntämällä tokko löytää laskuveden aikana vuorovesilammikosta takaisin mereen. Kartta päässään se loikkii yhdestä rannalle jääneestä lampareesta viereiseen, siitä seuraavaan ja niin edelleen avoveteen asti.

Jos tokot siirtää vieraan rannan lammikoihin, niiden loikat suuntautuvat mihin sattuu ja päättyvät yleensä kuivalle maalle. Jo yhden nousuveden mittainen uiskentelu uuden pohjamaiseman yllä riittää kuitenkin siihen, että ne muistavat oikeat hyppelyreitit yli kuukautta myöhemmin.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tutkija ja tietokirjailija Helena Telkänranta kertoo kalojen hämmästyttävistä kyvyistä. Valtaosa kalojen älyä ja tunnemaailmaa koskevista tutkimuksista on niin tuoretta, että tiedot eivät ole vielä ehtineet esimerkiksi oppikirjoihin.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.