Kangaskäärmekin hyötyy kyiden suojelusta.
Kangaskäärmekin hyötyy kyiden suojelusta.

Kyyn pään muodon jäljittely suojaa myrkytöntä käärmettä pedoilta, paljasti Jyväskylän yliopiston tutkimus. 

Vaarattomat käärmeet matkivat myrkyllisten kyykäärmeiden kolmiomaista päänmuotoa ja välttävät näin petoeläinten hyökkäyksiä, osoittivat Jyväskylän yliopiston tutkijat Janne Valkonen, Ossi Nokelainen ja Johanna Mappes.

Erilaiset suojavärit ja kuvioinnit toimivat usein varoitussignaaleina ja suojaavat eläimiä saalistajilta, mutta myös ruumiin muoto voi ajaa saman asian. Eurooppalaiset myrkylliset kyykäärmeet on helppo tunnistaa kolmionmuotoisista päistään, mutta myös vaarattomat käärmeet saattavat litistää päänsä kolmiomaisiksi, kun niitä häiritään.

Tutkijat veivät espanjalaiseen Coto Doñanan kansallispuistoon 600 muovailuvahasta tehtyä tekokäärmettä, joista puolet oli kolmiopäisiä ja puolet kapeapäisiä. Molemmista ryhmistä puolen selkään maalattiin kyykäärmeille tyypillinen sahalaitakuvio ja loput jätettiin yksivärisiksi. Käärmeet jätettiin puistoon ja tarkistettiin hyökkäysjälkien varalta vuorokauden välein.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuviottomista käärmeistä kapeapäisten kimppuun käytiin huomattavasti useammin kuin kolmiopäisten. Sahalaitaselkäisten käärmeiden kimppuun käytiin niin ikään selvästi harvemmin, olipa näillä kolmiomainen tai kapea pää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Petolinnut selvästi tunnistavat ja havaitsevat sekä kuvioinnin että pään muodon", Valkonen sanoo. "Pelkkä sahalaitakuvio näyttää toimivan varoitussignaalina, mutta monet vaarattomat käärmeet eivät ilmennä sahalaitakuviota, jolloin pään litistäminen saattaa riittää saalistajan hämäämiseksi."

Ilmiö on tutkijan mukaan otettava huomioon käärmelajien, kuten Suomessakin esiintyvän kangaskäärmeen suojelussa. Kangaskäärme jäljittelee uhattaessa kyytä litistämällä pään kolmiomaiseksi. Jos kuitenkin jäljitelty myrkkykäärme harvinaistuu, pedot "unohtavat" mahdollisen vaaran, jolloin saalistuspaine kasvaa.

"Siksi kyykäärmeen suojelu myös Suomessa olisi ensiarvoisen tärkeää", Valkonen korostaa.

Tutkimuksen julkaisi PLoS ONE. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla