Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Todistaja saattaa vaihtaa kertomustaan, mikäli näkee manipuloidun videonauhan tapahtumasta.

Silminnäkijä voi uskoa vääristeltyä videonauhaa enemmän kuin omia silmiään, huomasivat Warwickin yliopiston tutkijat.

Psykologi Kimberley Wade testasi kuvan voimaa 60 henkilöllä, jotka laitettiin pelaamaan rahapeliä.

Testin päätyttyä osalle koehenkilöistä kerrottiin, että hänen vieressään istunutta pelaajaa epäiltiin huijaamisesta. Osalle sanottiin, että vilppi oli saatu taltioiduksi valvontakameralle, osalle jopa näytettiin manipuloitu video tapahtumasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oikeasti huijausta ei ollut kuitenkaan tapahtunut, vaan syytetty pelaaja oli noudattanut annettuja sääntöjä säntillisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koehenkilöitä pyydettiin allekirjoittamaan todistajanlausunto vain siinä tapauksessa, että olivat itse nähneet huijauksen.

Ilmeni, että lähes puolet sormeillun videon nähneistä allekirjoittivat lausunnon. Niistä, joille vain mainittiin videonauha, muttei näytetty sitä, lausunnon kirjoitti joka kymmenes. Sen sijaan niistä, joille pelkästään kerrottiin huijauksen tapahtuneen, asian vahvisti todeksi viisi prosenttia.

"Digitaalinen kuvamanipulaatiotekniikka on kehittynyt nopeasti, joten lähes kuka tahansa voi luoda väärää, mutta uskottavaa kuvaa tapahtumista. Tuloksemme paljastavat, että manipulointi voi saada ihmiset todistamaan vastoin omia silmiään", Wade huolehtii yliopistonsa tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla