Potkuri työntää kala-altaan tarvittaessa takaisin suunnitellulle reitille. Kuva: <span class="photographer">MIT Sea Grant</span>
Potkuri työntää kala-altaan tarvittaessa takaisin suunnitellulle reitille. Kuva: MIT Sea Grant

Meressä uiskenteleva kala-allas vähentäisi kasvatuksen haittoja.

Liikkuva allas tarjoaa kasvatuskaloille entistä luonnollisemman ympäristön – ja vähentää kalanviljelyn ympäristöhaittoja, uskovat MIT:in tutkijat.

"Ympäristuhoja ei ehdi syntyä, kun kalankasvatusallas ei pysy paikoillaan", mainitsee Cliff Goudey kehittämänsä altaan valtiksi.

Vaeltava kala-allas on halkaisijaltaan 19-metrinen, ja sitä liikuttaa kaksi 2,4-metrin läpimittaista propellia. Pääasiassa allas liikkuu meren virtausten mukana, mutta jos se eksyy liian kauas, potkurit voivat ohjata sen takaisin suunnitellulle reitille. Voimansa ne saavat altaaseen ankkuroidun pikkuveneen dieselgeneraatorista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Goudey ryhmineen testasi menetelmää menestyksekkäästi Puerto Ricossa. Prototyyppi onnistui vaeltelemaan pitkin merta noin 0,3 metrin sekuntivauhtia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jatkotutkimuksissa katsastetaan, pystyykö GPS-paikantimin ja reitinsuunnitteluohjelmistoin varustettu allas pysyttelemään itsenäisesti kurssissaan – ja tuomaan kalat takaisin rannikolle, kun ne ovat kasvaneet tarpeeksi.

Uutisesta kertoi videokuvien kera New Scientist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla