Kuva: FrontierEnviro/Wikimedia Commons
Kuva: FrontierEnviro/Wikimedia Commons

Saharan eteläpuolinen Afrikka vetää kasvua vielä 2100-luvulla.

Viime aikoina on arvioitu, että maailman väkiluku saavuttaa huippunsa 2050-luvulla ja kääntyy sitten laskuun. Uusi perusteellinen tutkimus viittaa toiseen suuntaan. Sen mukaan on epätodennäköistä, että väestönkasvu pysähtyisi tällä vuosisadalla.

Patrick Gerland ja kumppanit laativat moderneilla tilastollisilla työkaluilla YK:n tuoreimpien tilastojen pohjalta tarkat ennusteet muun muassa syntyvyyden ja eliniän odotteen kehityksestä. Niiden perusteella väestö jatkaa kasvuaan myös 2100-luvulla.

Maapallolla elää nyt 7,2 miljardia ihmistä. Ennusteen mukaan väkiluku nousee ensi vuosisadalla 80 prosentin todennäköisyydellä 9,6–12,3 miljardiin.

Kasvun veturina toimii ennen kaikkea Saharan eteläpuolinen Afrikka. Syntyvyys on pysynyt siellä sitkeästi suurena. Mediaani on 4,6 lasta naista kohti. Kun hiv-kuolleisuus on samaan aikaan laskenut, väestönkasvu alueella voimistuu.

Tutkijat huomauttavat, että väestönkasvua voidaan tutkitusti hillitä tyttöjen koulutuksella ja parantamalla ehkäisyvälineiden tarjontaa. Niitä ei nyt ole kaikkien saatavissa.

Tutkimuksen julkaisi Science.

SamBody
Seuraa 
Viestejä6169
Liittynyt3.5.2008

Väestönkasvu ei pysähdy tällä vuosisadalla

Kapsky 19.09.2014 klo 06:30 Pitäisiköhän tehdä asialle jotain eikä vain voivotella sivussa? Tai antaa luonnon korjata asia eikä häiritä ebolaa ym. tasapainottajia? Kaiken kehy-avun pääasialliseksi tavoitteeksi tulisi asettaa ylikansoittumisen pysäyttäminen. Nythän asiasta ei piitata ollenkaan, ja lopputulos onkin käytännössä väestönkasvun kiihdyttäminen. Omaan jalkaan ampumista, imho.
Lue kommentti

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5363
Liittynyt9.1.2011

Väestönkasvu ei pysähdy tällä vuosisadalla

Väestönkasvu tarkoittaa myös globaalin talouden kasvua, joten ei se aivan huono asia ole. Lähinnä päällimmäisinä ongelmina on että saadaan metsien hakkuut pysymään kurissa. Samoin tärkeää on, että keinokasteluresurssit tulee saatettua käyttöön ainakin Afrikassa. Esimerkiksi Etiopia hyödyntää tällä hetkellä vain 2 % maan keinokastelupotentiaalista.
Lue kommentti

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»