Gardnerella vaginalis -bakteereita kiinnittyneinä vaginan ulkoseinän solujen pinnalle. Terveessä vaginassa bakteerit ovat maitohappobakteereita, mutta Gardnerella vaginalis -bakteerit kertovat bakteerivaginoosi-tulehduksesta. Kuva: Shutterstock
Gardnerella vaginalis -bakteereita kiinnittyneinä vaginan ulkoseinän solujen pinnalle. Terveessä vaginassa bakteerit ovat maitohappobakteereita, mutta Gardnerella vaginalis -bakteerit kertovat bakteerivaginoosi-tulehduksesta. Kuva: Shutterstock

Hoito voisi auttaa yleisestä bakteeritasapainon häiriöstä kärsiviä naisia.

Huonolaatuista suoliston mikrobistoa voidaan parantaa antamalla potilaalle ulosteensiirrolla terveen henkilön suolistomikrobistoa. Tämä on nykyisin arkipäivää uusiutuvan, suolistoon myrkkyjä tuottavan Clotridium difficile -infektion hoidossa.

Ulosteensiirtoja tutkitaan kliinisesti hoidoksi moneen asiaan, kuten haavaiseen paksusuolentulehdukseen, masennukseen, allergioihin ja lihavuuden.

Seuraava hoidollinen vallankumous voivat olla vaginanesteen siirrot terveiltä luovuttajilta naisille, joiden vaginan bakteeritasapaino on häiriintynyt, uskovat Johns Hopkinsin yliopiston lääketieteen tutkijat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat esittelevät Frontiers in Cellular and Infection Microbiology -lehden artikkelissa metodia, jolla voitaisiin seuloa vapaaehtoisten joukosta sopivimmat vaginanesteen luovuttajat. Tärkeää olisi löytää naisia, joilla olisi hyvälaatuisia maitohappobakteereita ja joilla suurella todennäköisyydellä ei olisi sukupuolitauteja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mahdollisen hoidon kohteena olisivat ensiksi bakteerivaginoosista kärsivät naiset. Se on yhtä yleinen vaginan tulehdus kuin hiivatulehdus, mutta siihen ei ole vielä kunnollista, pitkäaikaisia tuloksia takaavaa hoitoa. Bakteerivaginoosi voi parantua itsestään.

Bakteerivaginoosin tavallisin oire on pahanhajuinen ja runsas valkovuoto. Se on tasaista, jopa maitomaista tai harmahtavaa. Haju on tympeä ja kalamainen.

Bakteerivaginoosi lisää riskiä saada sukupuolitauti ja myös virtsatieinfektioiden ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Terveessä vaginassa happamuusarvo pH on välillä 3,8–4,0 eli samaa luokkaa kuin punaviinissä. Bakteereita ei ole vaginassa kovin paljoa, ja liki kaikki bakteerit kuuluvat muutamaan maitohappobakteerien lajiin. Ne puolustavat limakalvoa.

Bakteerivaginoosissa limakalvoa puolustavat maitohappobakteerit korvautuvat haitallisilla, anaerobisilla eli hapettomassa ympäristössä viihtyvillä bakteereilla. Vaginan bakteerimäärä lisääntyy 1 000–10 000-kertaiseksi, ja valkovuodon pH-arvo nousee 4,5:een eli selvästi vähemmän happamaksi.

Juuri happamuuden muutos on yleensä bakteerivaginoosin alkusyy. Kun pH-arvo kasvaa eli happamuus kasvaa ja emäksisyys vähenee, muut, haitallisemmat bakteerit pääsevät lisääntymään.

Emäksinen alkushokki voi liittyä runsaaseen seksin harrastamiseen. Siemenneste ja sylki ovat selvästi emäksisempiä kuin vagina. Siemenneste on lievästi emäksistä eli pH-arvoltaan 7,2–7,8. Syljen pH vaihtelee enemmän, mutta keskimäärin se on aika lähellä neutraalia eli 7:ää.

Myös pesuaineet, ruokavalio, kiivas elämäntyyli, lääkitys ja tiuhaan vaihtuvat seksikumppanit voivat muuttaa vaginan pH:ta tai muuten järkyttää sen bakteeritasapainoa.

Maitohappobakteereiden kansoittama terve vagina on ihmiselle lajityypillinen ominaisuus. Siksi vaginanesteenvaihtoa ei ole voitu testata eläinkokeilla, vaan pitää hypätä suoraan ihmisiin.

Epidemiologiset kokeet näyttäisivät tukevan ajatusta. Sekä australialaiset että Britannian Oxfordin yliopiston tutkijat ovat havainneet, että lesbonaisilla niin bakteerivaginoosi kuin terveetkin maitohappobakteerit siirtyvät naiselta toiselle.

Bakteerit siis voivat siirtyä vaginasta toiseen, joten terveen vaginanesteen siirto saattaa toimia.

Johns Hopkinsin tutkijat hakevat seuraavaksi rahoitusta sille, jotta voisivat testata vaginanesteiden siirtoa bakteerivaginoosista kärsiville naisille.

”Suunnittelemme siirteiden antoa aluksi 40 naiselle. Jotkut saisivat todellista siirrettä, toiset plaseboa. Kaikki saisivat kuitenkin myös antibiootteja bakteerivaginoosinsa hoitoon”, apulaisprofessori Laura Ensign sanoi BBC:lle.

Keijona
Seuraa 
Viestejä21176

Ja taitaa ihminen muutenkin olla ainoa homofobinen laji ja siten homoilukin normalia ja terveellistä, Tasa-arvo ja  sen seuraus mieheen penetroituminen se epänormaalia on.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

  • ylös 7
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla