Ahkera pössyttely uhkaa mielenterveyttä. Kuva: Getty Images
Ahkera pössyttely uhkaa mielenterveyttä. Kuva: Getty Images

Ilman voimakkaita kannabistuotteita ensimmäiset psykoosit voisivat vähentyä Amsterdamissa puoleen, osoitti Lancet-lehdessä julkaistu tutkimus.

Jos skunkia ja muita voimakkaita kannabislaatuja ei olisi markkinoilla, ensimmäiset psykoosit vähenisivät Lontoossa kolmanneksen ja Amsterdamissa peräti puoleen, sanovat tutkijat arvostetun Lancet-lehden julkaisemassa tutkimuksessa.

Vanhastaan on tiedetty, että runsaalla ja nuorena aloitetulla kannabiksen käytöllä on yhteys psykoosin ja skitsofrenian riskiin. Psykoosi tarkoittaa tilaa, jossa ihmisellä on huomattavia vaikeuksia erottaa, mikä on totta ja mikä ei.

Tyypillisiä psykoottisia oireita ovat harha-aistimukset ja harhaluulot. Ne ovat ominaisia skitsofrenialle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uuden tutkimuksen mukaan kannabiksen päivittäinen käyttö nostaa ensimmäisen psykoosin vaaran kolminkertaiseksi verrattuna niihin, jotka eivät ole koskaan käyttäneet kannabista. Jos kannabis on voimakasta laatua, riski kasvaa melkein viisinkertaiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voimakkaiksi luetaan kannabistuotteet, jotka sisältävät yli kymmenen prosenttia keskeisintä päihdyttävää kannabinoidia, thc:tä.

”Tärkeä tutkimus. Pitoisuuksien vaikutusta ei ole ennen näin laajasti missään selvitetty”, sanoo päihdelääketieteen apulaisprofessori Solja Niemelä Turun yliopistosta.

Riskin kasvaminen annoksen kasvaessa tukee Niemelän mukaan käsitystä, että kannabis on psykoosin riskitekijä.

”Tutkimus vahvistaa ajatusta, ettei kannabiksen ja psykoosin välinen yhteys selity sillä, että psykoosille alttiit ihmiset käyttävät mielellään kannabista.”

Psykoosin riskitekijät ovat kuitenkin moninaisia.

”Kannabis tuskin aiheuttaa psykoosia yksin, mutta se on yksi riskitekijä.”

Tutkimuksen tekijät kysyivät kannabiksen käytöstä 901:lta ensimmäisen psykoosinsa takia psykiatriseen hoitoon hakeutuneelta ihmiseltä kymmenessä Euroopan ja yhdessä Brasilian kaupungissa. Heille poimittiin samoista kaupungeista myös 1 237 verrokkia, jotka eivät olleet koskaan joutuneet psykoosiin.

Kaupunkien välillä ilmeni suuria eroja sekä psykoosien yleisyydessä, kannabiksen käytössä että markkinoilla olevien tuotteiden laadussa.

Voimakkaita kannabistuotteita kulutettiin tutkituista kaupungeista erityisesti Lontoossa, Pariisissa ja Amsterdamissa. Päivittäinen käyttö oli yleisintä Amsterdamissa ja Lontoossa. Yhteys psykoosien esiintyvyyteen oli selvä.

Ranskan, Espanjan ja Italian kaupungeissa käytettiin miedompia laatuja. Tutkimuksessa olivat mukana Lontoo, Cambridge, Amsterdan, Gouda, Voorhout, Madrid, Barcelona, Pariisi, Bologna, Palermo ja Brasilian Ribeirao Preto.

Kannabista on markkinoilla lukuisissa muodoissa. Ne voivat sisältää kymmeniä psykoaktiivisia aineita. Haluttua päihtymystä aiheuttaa erityisesti thc eli delta-9-tetrahydrokannabinoli.

Sitä on yleensä eniten thc-pitoisissa kannabisöljyissä. Niitä nautitaan suun kautta tai valelemalla niillä marisätkää tehon lisäämiseksi.

Hamppukasvin hartsista puristettu hasis on selvästi vahvempaa kuin marihuana, joka jauhetaan hamppukasvin osista. Kukinnossa taas on enemmän thc:tä kuin lehdissä.

Kasvinjalostuksella on tuotettu niin sanottua skunkia. Siinä thc-pitoisuutta on lisätty ja toinen kannabinoidi, kannabidioli (cbd) on poistettu.

Päinvastoin kuin thc, kannabidioli näyttää olevan ahdistusta ja psykoosia lievittävä aine.

”Psykoosiriski voi riippua myös thc:n ja kannabidiolin suhteesta”, Niemelä sanoo.

QS
Seuraa 
Viestejä5890

Lainaus jutusta: "Uuden tutkimuksen mukaan kannabiksen päivittäinen käyttö nostaa ensimmäisen psykoosin vaaran kolminkertaiseksi verrattuna niihin, jotka eivät ole koskaan käyttäneet kannabista. Jos kannabis on voimakasta laatua, riski kasvaa melkein viisinkertaiseksi."

Tiesittekö, että runsas alkoholin PÄIVITTÄINEN KÄYTTÖ lisää psykoosiriskin ainakin 50 kertaiseksi ?

Kiinnostavampi kysymys on: Miksi tiede-lehdetkin repivät näitä klikki-huorausjuttuja (eli täysin kontekstistaan irrotettuja tutkimuksia) etusivuilleen ?

Kaavani ovat lähtökohtaisesti yliluonnollisissa yksiköissä c = ħ = 1/2π = ε = μ = -1 = 1

  • ylös 34
  • alas 15
QS
Seuraa 
Viestejä5890

Palatakseni aiheeseen, eli siihen, että tutkimuksen abstractilla voi aina kumota toisen tutkimuksen abstactin tai conclusionit (tai tarkemmin tässä tiede-lehti artikkelin...).

Tutkimustulos: Alkoholin käyttöön liittyvä psykoosiriski on 4-kertainen verrattuna kannabiksen käytön psykoosiriskiin.

Lähde: Tien, A. & Anthony, J. : Epidemiological analysis of alcohol and drug use as risk factors for psychotic experiences. Journal of Nervous and Mental Disease 178 (1990) , 473-480.

Että mitäs nyt sitten tehdään?

Kaavani ovat lähtökohtaisesti yliluonnollisissa yksiköissä c = ħ = 1/2π = ε = μ = -1 = 1

  • ylös 22
  • alas 7
Sisältö jatkuu mainoksen alla