Mitä ravitumpi ja lihaksikkaampi äiti on odotusaikana, sitä todennäköisemmin hän synnyttää poikalapsen. Yhteys toimii ainakin Etiopiassa, väittää Biology Letters -lehden julkaisema

Mitä ravitumpi ja lihaksikkaampi äiti on odotusaikana, sitä todennäköisemmin hän synnyttää poikalapsen. Yhteys toimii ainakin Etiopiassa, väittää Biology Letters -lehden julkaisema brittitutkimus.

Ravintotilanteen vaikutus jälkeläisten sukupuoleen on tuttua eläinmaailmasta, mutta ilmiötä ei ole pystytty tähän mennessä osoittamaan ihmistutkimuksissa. Lontoon yliopistossa työskentelevän evoluutioantropologin Ruth Macen tulokset ovat peräisin Etiopian maaseudulta, missä koettiin kato ja nälänhätä vuonna 2000. Brittiryhmä haastatteli ja tarkasti yli 300 naista, joista viidenneksellä oli krooninen energian puutos. Ravitsemukseltaan ja lihaskunnoltaan parhaaseen neljännekseen sijoittuneet äidit saivat kaksi kertaa enemmän poikia kuin aliravitut kanssasisarensa. Macen mukaan poikavoittoisuus ei näy kehittyneissä maissa niin selvästi, koska siellä on niin paljon sekoittavia tekijöitä. Lihavuus ja ympäristömyrkyt saattavat vaikuttaa asiaan, hän huomauttaa New Scientistin verkkouutisessa.

Lapsen sukupuoli määräytyy hedelmöityshetkellä. Jos X-sukupuolikromosomia kantavaan munasoluun tunkeutunut ja sen hedelmöittänyt siittiö sisältää Y-kromosomin, tulee poika. X-kromosomi taas tietää tyttöä. Tuloksen pitäisi olla sattuman satoa, mutta silti kaikkialla maailmassa syntyy hieman enemmän poikia kuin tyttöjä. Sukupuolten lukusuhde (syntyneiden poikien määrä 100 tyttöä kohden) on yleensä suuruusluokkaa 105-106. Alkuperäisen, siis hedelmöityksessä määräytyvän sukupuolilukusuhteen arvellaan olevan tyttövoittoinen, mutta 8-10 raskausviikon jälkeen poikien määrä alkaa syystä tai toisesta kasvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla