Insuliinin injektioruiskuja. Kuva: Wikimedia Commons
Insuliinin injektioruiskuja. Kuva: Wikimedia Commons

Vaikeat ja järkyttävät tapahtumat lapsuudessa voivat kolminkertaistaa riskin saada ykköstyypin diabetes, ruotsalainen tutkimus arvioi.

Vaikeat ja järkyttävät tapahtumat lapsuudessa voivat kolminkertaistaa riskin saada ykköstyypin diabetes, ruotsalainen tutkimus arvioi. Esimerkiksi perheenjäsenen kuolema tai vakava sairaus, avioero ja vakavat ristiriidat perheessä lisäävät sairauden riskiä.

Linköpingin yliopiston tutkijoiden Maria Nygrenin, Johnny Ludvigssonin ja Anneli Frostellin sekä kollegoiden tutkimus on Diabetologia-lehdessä. Siitä kertoo esimerkiksi Medicalxpress ja The Guardian.

Ykköstyypin eli nuoruusiän diabeteksen perimmäisiä syitä ei tiedetä. Se puhkeaa yleensä lapsena tai nuorena. Sekä perimä että ympäristötekijät vaikuttavat.

Diabetes puhkeaa, kun kehon puolustusjärjestelmä tuhoaa haimassa olevat insuliinia tuottavat saarekesolut. Haima ei tuota insuliinia, joka säätelee elimistössä sokeriaineenvaihduntaa. Diabeetikon pitää injektoida itseensä insuliinia esimerkiksi insuliinikynällä. 

Perimän ohella useiden ympäristötekijöiden kuten virusinfektioiden ja pitkäaikaisen stressin arvellaan vaikuttavan taudin puhkeamiseen.

Ruotsalaistutkimuksessa oli mukana yli 10 000 perhettä lapsineen. Lapsia seurattiin kaksivuotiaista neljätoistavuotiaaksi. Seurannan alussa lapsilla ei ollut diabetesta.

Tutkijat selvittivät perheiden elämäntapahtumia. Tutkimuksen aikana 58 lapselle puhkesi diabetes.

Vakavat elämäntapahtumat näyttivät kolminkertaistavan diabeteksen puhkeamisen riskiä, vaikka useiden rinnakkaisten tekijöiden vaikutus huomioitiin.

”Täysin uutta tietoa tämä ei ole, sillä vuosien aikana on epidemiologisissa tutkimuksissa saatu samoja havaintoja”, professori Timo Otonkoski arvioi tutkimusta. Otonkosken ryhmä tutkii Helsingin Biomedicumissa, kuinka insuliinia tuottavia saarekesoluja kehitetään kantasoluista.

Otonkosken mukaan on vaikea sanoa, ovatko vaikeat perhetapahtumat suora syy taudin puhkeamiseen. Ne voivat ehkä laukaista taudin lapsessa, jolla on ennestään riski sairastua diabetekseen.

Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan perimä selittää yhä vahvimmin diabeteksen puhkeamista. Tutkijoiden mukaan stressin merkitystä pitäisi kuitenkin tutkia, etenkin stressin ja perimän yhteisvaikutuksen mekanismeja.

Ykköstyypin diabetesta on todettu Suomen diabetesliiton mukaan noin 50 000 ihmisellä. Puolet ykköstyypin diabeetikoista sairastuu lapsuudessa tai nuoruudessa ja loput vasta aikuisina.

Kakkostyypin diabetesta sairastavilla insuliinintuotanto heikkenee tai insuliini ei vaikuta riittävästi. Kakkostyyppiä sairastaa jopa 300 000 suomalaista. Taudin etenemistä voi hidastaa paitsi lääkkeillä myös liikunnalla ja terveellisemmällä ravinnolla.

Diabetes on yleistynyt merkittävästi kymmenessä vuodessa.

Kursio
Seuraa 
Viestejä1
Liittynyt27.4.2015

Vaikeat kokemukset lapsena voivat lisätä diabetesriskiä

Voi voi. Tämä uutinen vie minulta viimeisenkin uskon siihen, että tästä aiheesta (taudin 1-tyypistä) tehtäisiin enää mitään todellista tutkimusta. Perintötekijöiden vaikutus on todettu jo lukuisissa aikaisemmissa tutkimuksissa, mutta toinen, useassa tutkimuksessa todettu tekijä: runsaan ja/tai varhain alkaneen maidon kulutuksen voimakkaasti sairastumisen todennäköisyyttä lisäävä vaikutus, halutaan näköjään aktiivisesti unohtaa. Tilalle pitää sitten keksiä uusia linjoja, ja mikäs sen parempi...
Lue kommentti