Yksi viipaleista. Kuva: <span class="photographer">Visible Human </span>
Yksi viipaleista. Kuva: Visible Human

Digiruumiilla voi tehdä kokeita, joita ei elävillä ihmisillä voi tehdä.

Iäkkään naisen ruumis on Yhdysvalloissa viipaloitu lääketieteen käyttöön. Luvan viipalointiin antoi hänen leskimiehensä.

Nyt naisen ruumiin kaikki 5 000 viipaletta ovat valmiina ja verkossa. Ne ovat vapaasti tutkijoiden käytettävissä ja muiden nähtävillä.

Ruumis on tarkin digitaalinen kuvaus ihmisestä ja hänen elimistöstään. Viipaleiden avulla voi tutkia ihmisen kehoa ilman työläitä kokeita elävillä ihmisillä. Mallinnukset voivat auttaa eri hoidoissa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ruumiinsa luovuttaneesta naisesta ei tiedetä edes hänen nimeään. Hän kuoli jo kaksi vuosikymmentä sitten. Hän oli lihava ja kuoli sydäntautiin jossain päin Marylandin osavaltiota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hänen leskimiehensä antoi luvan käyttää naisen ruumista Visible Human -hankkeessa. Hankkeen alkuperäinen tavoite oli tarjota digitaalisuutta lääketieteelliseen koulutuksen. Sitä varten kuvattiin läpikotaisin kahden ihmisen, miehen ja naisen, ruumiit. Ruumiit skannattiin kahdella eri tietokonekerroskuvauksen tekniikalla. Sitten ruumiit jäädytettiin. viipaloitiin ja valokuvattiin. 

Ensimmäiset kuvat julkaistiin miehestä jo 1990-luvulla. Hänenkin ruumiinsa on hyödyttänyt lääketiedettä, mutta nyt julkistettu naisen ruumis on paljon yksityiskohtaisempi ”viipaleruumis”, kertoo tiedelehti New Scientist.

Kun mies viipaloitiin millimetrin välein, naisen kehosta otettiin kuvanäyte tiheämmin eli millimetrin kolmasosan välein. Naisen kuvissa esiintyy 231 eri kudosta aina henkitorveen ja silmämuniin. 

Työn teki tutkija Sergei Makarov ryhmineen Worcesterin teknillisessä instituutissa Massachusettsissa. Valmiin kuvauksen tarkisti viisi eri lääkäriä eri erikoisaloilta. Tutkijat halusivat näin varmistaa, että malli on anatomisesti oikea eikä kuvatusta elimistöstä löydy poikkeavuuksia.

Koko kehon skannaus kestää useita tunteja. Pienetkin liikkeet skannatessa voivat sotkea lopullisia kuvia.

Muullakin on viipaloitu ihmisiä lääketieteelle, mutta ei yhtä tarkasti. Kuvista on esimerkiksi puuttunut väri.

Leikatun värikuvan avulla voi erottaa lähes kaikki ne anatomiset rakenteet, joista meidät on tehty, sanovat asiantuntijat. Naisruumiin kuvissa on arviolta kymmenen kertaa niin paljon tietoa kuin tavallisessa MRI-kerroskuvassa, sanoo Fernando Bello. Hän kehittää anatomian mallintamista Imperial Collegessa Lontoossa. 

Ruumis on kuvattu niin tarkasti, että sillä voi tehdä virtuaalisia kokeita. Naisen kudoksista tiedetään esimerkiksi niiden tiheys ja lämmönjohtavuus. Tiedon avulla voi laskea esimerkiksi, miten säteily vaikuttaa elävään kudokseen. 

”Näin voi korvata tutkimuksia, jotka kestäisivät elävillä ihmisillä pitkään ja ne olisivat kalliita”, sanoo Ara Nazarian. Hän on ortopedi Harvardin yliopistossa ja toimii yhteistyössä Makarovin kanssa.

Makarov on jo tehnyt virtuaalisen ruumiin avulla testejä, joita ei uskallettaisi tehdä elävillä ihmisillä. Hän on esimerkiksi tutkinut, miten kehon skannaus vaikuttaa ihmisiin, joilla on kehossaan metallisia implantteja.

Makarov toivoo myös, että hän voi parantaa rintasyövän seulontaa. Apua saadaan ehkä aivotutkimuksiinkin. Lihavuuttakin voidaan tutkia Marylandin naisella, koska hän oli kuollessaan ylipainoinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla