Väkivaltavideoiden pelaaminen laiskistaa tiedollisen suodatuksen ja tunteiden hallinnan alueita.

Väkivaltaisten videopelien mahdollisista haittavaikutuksista on tapeltu pitkään, Yhdysvalloissa jopa korkeimmassa oikeudessa asti. Tieteellistä näyttöä pelien neurologisista haittavaikutuksista on ollut vähän. Nyt tutkijat osoittivat toiminnallisen magneettikuvauksen avulla, että nuorten miesten viikon väkivaltavideopelaaminen näkyy muutoksina aivoalueilla, jotka kietoutuvat tiedon seulomiseen ja tunteiden hallintaan.

"Osoitimme ensi kertaa, että satunnaisesti pelaajiksi valittujen nuorten aikuisten tiettyjen aivoalueiden toiminta vaimeni kymmenen tunnin pelaamisen jälkeen, radiologi Yang Wang Indianapolisin lääketieteellisestä sanoo. "Kyseiset aivoalueet ovat keskeisiä tunteiden ja aggressiivisen käyttäytymisen hallinnassa."

Tutkimuksessa 22 tervettä 18 -29 miestä, jotka eivät olleet aiemmin juurikaan pelanneet väkivaltavideopelejä, jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään. Toinen pelasi ampumispeliä kotonaan kymmenen tuntia viikon aikana ja oli pelaamatta seuraavan viikon. Toinen ryhmä ei pelannut väkivaltapelejä lainkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jokaisen miehen aivot magneettikuvannettiin tutkimuksen alussa sekä sen jälkeen. Kuvannuksen aikana he tekivät epäolennaisen tiedon hylkäämistä ja tunteiden hallintaa luotaavia testejä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Analyysi osoitti, että viikon pelaamisen jälkeen väkivaltapeliryhmän vasemman otsalohkon alue vilkastui vähemmän tunteidenhallintatehtävissä, ACC-alue puolestaan tiedonsuodatuksessa, kuin ennen pelaamista tai verrokeilla. Kun peli unohdettiin viikoksi, muutokset alkoivat lieventyä.

"Tulokset viittaavat siihen, että väkivaltavideoiden pelaamisella on pitkäaikaisvaikutuksia aivojen toimintaan", Wang kiteytti.

Wang ryhmineen esitteli tuloksensa Pohjois-Amerikan radiologiseuran vuosikokouksessa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla