Yhdysvaltalaistutkijat osoittivat ensi kertaa kokeellisesti, että väkivaltaiset videopelit totuttavat aivot väkivaltaan ja ruokkivat aggressiivisuutta. 

Väkivaltaiset videopelit on jo pitkään yhdistetty aggressiivisuuteen. Oletus on, että väkivaltapelien pelaajien aivojen hermosolut turtuvat eli desensitisoituvat niin, että tunnereaktio väkivaltaan laimenee. Tämä taas ruokkii aggressiivisuutta.

Nyt Missourin yliopiston tutkijat osoittivat ensimmäistä kertaa ilmiön todeksi kokeellisesti.

Bruce Bartholow kollegoineen laittoi 70 nuorta aikuista pelaamaan joko väkivaltaista tai väkivallatonta peliä 25 minuutiksi. Heti pelirupeaman päätyttyä tutkijat mittasivat aivojen reaktioita väkivaltaisiin ja neutraaleihin valokuviin. Tämän jälkeen koehenkilöt pistettiin suorittamaan tehtävää, jossa vastustajaa peläyteltiin kovalla äänellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ilmeni, että väkivaltapelejä kuten "Grand Theft Autoa" pelanneet röykyttivät vastustajaansa äänekkäämmin kuin muut. Niiden koehenkilöiden aivot, jotka eivät olleet ennen tätä tutkimusta harrastaneet väkivaltapelejä, reagoivat pelin jälkeen laiskemmin väkivaltakuviin. Tutkijoiden mukaan tämä on merkki turtumisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aktiivisten väkivaltapelaajien aivot eivät vilkastuneet kummoisesti väkivaltakuvista, pelasivatpa he kokeessa sitten väkivaltaista tai väkivallatonta peliä.

Turtuminen myös ennusti koehenkilön aggressiivisuutta: mitä laimeampi reaktio väkivaltaisiin kuviin aivoissa näkyi, sitä aggressiivisemmin hän käyttäytyi.

Bartholowin toteaa yliopistonsa tiedotteessa jatkotutkimusten olevan tarpeen erityisesti siksi, että videopelit ovat suosittuja lasten ja nuorten keskuudessa, joten ne voivat mahdollisesti turruttaa kehittyvät aivot väkivaltaan.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Experimental Social Psychology. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla