Valaisevia yöpilviä Skotlannin kesätaivaalla 2011. Kuva: Adrian Maricic
Valaisevia yöpilviä Skotlannin kesätaivaalla 2011. Kuva: Adrian Maricic

Se saattaa olla taas uusi merkki ilmastonmuutoksesta.

Sinervät, kuin itsestään hohtavat valaisevat yöpilvet ovat näky, joka on kuulunut erityisesti napa-alueiden taivaalle. Nyt Nasan tutkijat kertovat, että viime vuosisadan aikana ilmiö on siirtynyt yhtä etelämmäksi, mikä voi kieliä ilmastonmuutoksesta.

Pilvet ovat enentyneet 40. ja 50. leveysasteiden välisellä vyöhykkeellä, tutkijat raportoivat havaintojen ja tietokonemallinnusten perusteella. Euroopassa alue ulottuu Ranskan pohjoisrannikolta Espanjan keskiosiin.

Valaisevat yöpilvet esiintyvät yli 80 kilometrin korkeudessa, josta ne voivat heijastaa auringonvaloa maahan. Pilvet tarvitsevat muodostuakseen hyvin kylmiä lämpötiloja, vesihöyryä ja meteoripölyä. Vesi tarttuu pölyhiukkasiin, ja pakkanen jähmettää sen jääksi.

Samaan aikaan, kun valaisevat yöpilvet ovat vuodesta 2002 vuoteen 2011 lisääntyneet, pilvien esiintymiskerros on kylmennyt. Tällä korkeudella ilmakehässä lämpötilat eivät myötäile lämpötiloja alempana. Tutkijat kuitenkin uumoilevat, että havainnot voivat kertoa ilmastojärjestelmän muutoksesta.

Ilmakehän viileneminen valaisevien yöpilvien korkeudessa saattaa myös johtua Auringon aktiivisuuden vähenemisestä vuoden 2002 huipusta vuoden 2009 minimiin. Auringon aktiivisuuden hiipuessa se nimittäin lämmittää ilmakehää vähemmän.

Tutkimus julkaistiin Journal of Geophysical Research: Atmospheres -lehdessä.

lokki
Seuraa 
Viestejä4937
Liittynyt3.1.2010

Valaisevat yöpilvet levinneet etelämmäksi

offmind 13.04.2014 klo 18:45 [Vastaavan tyyppisiä pilviä on havaittu korkealla Marsin yläpuolella ja niissä kyse on hiilidioksidikristalleista. Ei se ihan tyhjästä temmattu idea ole, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos muuttaa yläilmakehän olosuhteita niin että kristalleja muodostuu. Kristalli on suomen kielessä hiotun lasin nimitys. Jää - myös hiilidioksidijää- muodostaa kiteitä.
Lue kommentti
offmind
Seuraa 
Viestejä16196
Liittynyt19.8.2008

Valaisevat yöpilvet levinneet etelämmäksi

SamBody 13.04.2014 klo 19:20 No, löytyyhän jutusta se looginen ja uskottava selityskin noctilucenteille: "Ilmakehän viileneminen valaisevien yöpilvien korkeudessa saattaa myös johtua Auringon aktiivisuuden vähenemisestä vuoden 2002 huipusta vuoden 2009 minimiin. Auringon aktiivisuuden hiipuessa se nimittäin lämmittää ilmakehää vähemmän." Auringon aktiivisuus oli aika tavalla alhaisempi kuin vaikkapa ns. Maunderin minimin aikana joten historiankirjoitus lienee täynnä mainintoja valaisevista...
Lue kommentti

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams