Twitterissä valeuutisilla on menekkiä. Kuva: Kacper Pempel / Reuters
Twitterissä valeuutisilla on menekkiä. Kuva: Kacper Pempel / Reuters

Valheellinen tieto yllättää, pelottaa ja inhottaa vahvemmin kuin totuus, joka pikemminkin surettaa, ärsyttää, ilostuttaa tai herättää luottamusta.

Valhe ehtii kiertää puoli maailmaa, kun totuus on vielä lähtökuopissaan. Tämän osoittaa yhdysvaltalaisen MIT-yliopiston jättitutkimus, jossa analysoitiin tosien ja valheellisten uutisten leviämistä Twitterissä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin uutisia välittäviä twiittejä, joiden oikeellisuuden oli varmistanut jokin tutkimukseen valituista kuudesta, itsenäisestä faktantarkistussivustosta. Uutisia kertyi keräysajan vuosilta 2006–2017 noin 126000, ja niistä oli twiitannut kolmisen miljoonaa ihmistä yhteensä yli 4,5 miljoonaa kertaa.

Tulosten perusteella valheelliset uutiset levisivät totuudenmukaisia nopeammin, kauemmaksi, laajemmalle ja syvemmälle aiheesta kuin aiheesta. Aihepiireittäin tarkasteltuna politiikan valeuutiset olivat ainakin kolme kertaa tarttuvampia kuin terrorismiin, luonnonkatastrofeihin, tieteeseen, urbaanilegendoihin tai taloustietoon liittyvät aiheet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julkisuudessa valeuutisten levittämisestä on toisinaan syytelty robottien pyörittämiä käyttäjätilejä eli botteja, mutta tämän tutkimuksen mukaan niiden tärkeimpiä levittäjiä ovat oikeat, twiittaavat ihmiset. Valheellinen tieto twiitataan eteenpäin 70 prosenttia totuutta todennäköisemmin, riippumatta Twitter-tilin iästä, twiittaajan seuraajamäärästä tai yleisestä aktiivisuudesta palvelussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksen mukaan valeuutisten määrä Twitterissä kasvaa tiettyjen tapahtumien, kuten vaalien, aikaan. Virheellistä tietoa levittivät tyypillisesti henkilöt, jotka eivät yleensä twiittaa kovin usein ja joiden Twitter-verkosto on melko pieni.

Valeuutisten suosiota selittää tutkijoiden mukaan niiden oikeita uutisia suuremmaksi koettu uutuusarvo. Twiitattujen reaktioiden mukaan valheelliset uutiset yllättivät, pelottivat ja inhottivat oikeita tietoja varmemmin. Totuudenmukaiset uutiset sen sijaan herättivät enemmän surun, erimielisyyden, ilon ja luottamuksen ilmaisuja.

Tutkimus julkaistiin Science-lehdessä, jonka samaisessa numerossa joukko tutkijoita julkaisi myös yhteisen vetoomuksen valeuutisten lisätutkimuksen puolesta. Erään tutkimuksen mukaan pelkästään Facebookissa on noin 60 miljoonaa bottia ja Twitterissäkin 48 miljoonaa. Toisen tutkimuksen mukaan keskimääräinen amerikkalainen törmäsi viime presidentinvaaleja edeltävän kuukauden aikana yhdestä kolmeen valeuutiseen.

”Valeuutisten levittäjät käyttävät erittäin hienostuneita menetelmiä”, toteaa tiedotteessa professori Filippo Menczer Indianan yliopiston informaatiotieteen, tietotekniikan ja insinööritieteiden tiedekunnasta.

”Jos meillä ei ole tarpeeksi mitattavaa tietoa ongelmasta, emme pysty ikinä suunnittelemaan toimivaa väliintuloa. Tämä paperi on todella kutsu ryhmille ympäri maailman – tutkijoille, toimittajille ja yksityisille yrityksille – työskennellä yhdessä tätä ongelmaa vastaan.”

Toope
Seuraa 
Viestejä28997

Missä näitä valeuutisia sitten näkyy?

Omasta mielestäni HS ja YLE ovat niitä pahimpia levittäjiä.

"Monikulttuuri rikastuttaa"

"Tulijat ovat kouluttuja, eivätkä tee rikoksia suomalaisia enemmän"

"Islamilainen siirtolaisuus ei tuo tänne radikalismia, moskeijat eivät liity radikalismiin".

Tuollaista esittävät, ja valhetta ovat.

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

  • ylös 13
  • alas 8
Sisältö jatkuu mainoksen alla