Twitterissä valeuutisilla on menekkiä. Kuva: Kacper Pempel / Reuters
Twitterissä valeuutisilla on menekkiä. Kuva: Kacper Pempel / Reuters

Valheellinen tieto yllättää, pelottaa ja inhottaa vahvemmin kuin totuus, joka pikemminkin surettaa, ärsyttää, ilostuttaa tai herättää luottamusta.

Valhe ehtii kiertää puoli maailmaa, kun totuus on vielä lähtökuopissaan. Tämän osoittaa yhdysvaltalaisen MIT-yliopiston jättitutkimus, jossa analysoitiin tosien ja valheellisten uutisten leviämistä Twitterissä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin uutisia välittäviä twiittejä, joiden oikeellisuuden oli varmistanut jokin tutkimukseen valituista kuudesta, itsenäisestä faktantarkistussivustosta. Uutisia kertyi keräysajan vuosilta 2006–2017 noin 126000, ja niistä oli twiitannut kolmisen miljoonaa ihmistä yhteensä yli 4,5 miljoonaa kertaa.

Tulosten perusteella valheelliset uutiset levisivät totuudenmukaisia nopeammin, kauemmaksi, laajemmalle ja syvemmälle aiheesta kuin aiheesta. Aihepiireittäin tarkasteltuna politiikan valeuutiset olivat ainakin kolme kertaa tarttuvampia kuin terrorismiin, luonnonkatastrofeihin, tieteeseen, urbaanilegendoihin tai taloustietoon liittyvät aiheet.

Julkisuudessa valeuutisten levittämisestä on toisinaan syytelty robottien pyörittämiä käyttäjätilejä eli botteja, mutta tämän tutkimuksen mukaan niiden tärkeimpiä levittäjiä ovat oikeat, twiittaavat ihmiset. Valheellinen tieto twiitataan eteenpäin 70 prosenttia totuutta todennäköisemmin, riippumatta Twitter-tilin iästä, twiittaajan seuraajamäärästä tai yleisestä aktiivisuudesta palvelussa.

Tutkimuksen mukaan valeuutisten määrä Twitterissä kasvaa tiettyjen tapahtumien, kuten vaalien, aikaan. Virheellistä tietoa levittivät tyypillisesti henkilöt, jotka eivät yleensä twiittaa kovin usein ja joiden Twitter-verkosto on melko pieni.

Valeuutisten suosiota selittää tutkijoiden mukaan niiden oikeita uutisia suuremmaksi koettu uutuusarvo. Twiitattujen reaktioiden mukaan valheelliset uutiset yllättivät, pelottivat ja inhottivat oikeita tietoja varmemmin. Totuudenmukaiset uutiset sen sijaan herättivät enemmän surun, erimielisyyden, ilon ja luottamuksen ilmaisuja.

Tutkimus julkaistiin Science-lehdessä, jonka samaisessa numerossa joukko tutkijoita julkaisi myös yhteisen vetoomuksen valeuutisten lisätutkimuksen puolesta. Erään tutkimuksen mukaan pelkästään Facebookissa on noin 60 miljoonaa bottia ja Twitterissäkin 48 miljoonaa. Toisen tutkimuksen mukaan keskimääräinen amerikkalainen törmäsi viime presidentinvaaleja edeltävän kuukauden aikana yhdestä kolmeen valeuutiseen.

”Valeuutisten levittäjät käyttävät erittäin hienostuneita menetelmiä”, toteaa tiedotteessa professori Filippo Menczer Indianan yliopiston informaatiotieteen, tietotekniikan ja insinööritieteiden tiedekunnasta.

”Jos meillä ei ole tarpeeksi mitattavaa tietoa ongelmasta, emme pysty ikinä suunnittelemaan toimivaa väliintuloa. Tämä paperi on todella kutsu ryhmille ympäri maailman – tutkijoille, toimittajille ja yksityisille yrityksille – työskennellä yhdessä tätä ongelmaa vastaan.”

webster
Seuraa 
Viestejä1148
Liittynyt27.11.2013

Valeuutiset leviävät somessa totuutta sukkelammin

Tokkura kirjoitti: MIT ei osaa erottaa totta epätodesta: valehtelee itse työkseen nälissään kuin harmaantunut ruuna! Puoskariylipisto Massachusetts Institute of Technogy (MIT) yrittää luistaa vastuusta terrorista ja gangsteri"tieteestä"... MIT on kyllä arvostetuimpia yliopistoja maailmassa. Tokkuralla sen sijaan taitaa iso pyörä heittää. Tokkura kirjoitti: Kukaan ei tarvitse MITin "salaisia tietokantoja" mihinkään todelliseen tarpeeseen, ja sitä paisti TIETEENHÄN PITÄSI OLLA JUILKISTA JA...
Lue kommentti

Suurtutkimuksessa tarkasteltiin kokonaisia tyttöikäluokkia, joista noin puolet otti rokotteen ja puolet ei.

Papilloomavirusta ja sen aiheuttamia syöpiä ehkäisevä hpv-rokote ei ole lisännyt rokotettujen suomalaisten tyttöjen riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin ja erilaisiin arvoituksellisiin oireyhtymiin. Tämä havaittiin suomalaisessa suurtutkimuksessa, joka julkaistiin Vaccine-lehdessä.

Hpv-rokote tuli kansalliseen rokotusohjelmaan vuoden 2013 lopussa. Tutkimuksessa olivat mukana kaikki tytöt, joilla oli mahdollisuus saada rokote rokotusohjelman puitteissa vuosina 2013–2016. Heitä oli kaikkiaan 240 605.

Näistä tytöistä rokotteen otti hiukan yli puolet, 56 prosenttia. Tutkimuksessa vertailtiin rokottamattomien ja rokotettujen sairastamista kansallisten hoitoilmoitusrekisterien perusteella.

Kävi ilmi, että rokotuksen 11–15-vuotiaana saaneilla ei ollut merkitsevästi suurempi riski sairastua kuin saman ikäisillä rokottamattomilla tytöillä.

”Tutkimuksessa tarkasteltiin riskisuhdetta 38 taudin osalta. Mukaan valikoitiin sairauksia, joiden kohdalla on esitetty epäilyjä, että rokottaminen saattaisi lisätä niiden esiintymistä”, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta. Nohynek oli yksi tutkimuksen tekijöistä.

Tarkastelussa olivat esimerkiksi monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä, krooninen väsymysoireyhtymä sekä tyypin 1 diabetes.

Epäilyt ovat Nohynekin mukaan perustuneet ajalliseen yhteyteen eli siihen, että lapsi on sairastunut rokotteen ottamisen jälkeen.

Ryhmä suomalaisia vanhempia on arvellut, että heidän lapsensa ovat sairastuneet rokotuksen takia. Sairastuminen rokotuksen jälkeen ei kuitenkaan vielä tarkoita, että rokotus on sairastumisen syy.

Yhteyden todentamiseksi rokotettujen sairastuvuutta täytyy verrata rokottamattomiin. Näin tutkimuksessa tehtiin, eikä merkitsevästi kohonnutta riskiä mihinkään sairauteen löytynyt.

”Vastaavia tuloksia on saatu Norjassa ja Tanskassa. Tämä on yksi näyttö lisää siitä, että hpv-rokotus on turvallinen”, Nohynek arvioi.

Rokotus hpv-virusta vastaan suojaa kohdunkaulan syövältä, koska kohdunkaulan syöpä saa alkunsa virusinfektiosta. Sitä aiheuttava papilloomavirus tarttuu herkästi seksissä. Kondomikaan ei siltä täysin suojaa.

Viime vuosina on selvinnyt, että hpv-infektio on yhteydessä myös erilaisiin suun ja kurkun, peräaukon ja peniksen alueen syöpiin. Yhdysvaltalaisten tutkimusten mukaan hpv:stä johtuvat syövät ovat lähes yhtä yleisiä molemmilla sukupuolilla.

Tulevaisuudessa hpv-rokote saatetaan antaa koulussa maksutta myös pojille. THL:n työryhmä vertailee parhaillaan poikien rokottamisen kustannuksia ja hyötyjä.

Luonnossa elävät maitovalaat saavat syöpiä ihmisen mereen päästämistä ympäristömyrkyistä. Kuvan yksilöt uivat akvaariossa. Kuva: Wikimedia Commons
Luonnossa elävät maitovalaat saavat syöpiä ihmisen mereen päästämistä ympäristömyrkyistä. Kuvan yksilöt uivat akvaariossa. Kuva: Wikimedia Commons

Meriin kulkeutuvat kemikaalit ovat lisänneet syöpiä esimerkiksi maitovalailla ja merileijonilla. Mikromuovitkin saattavat olla syöpävaarallisia eläimille.

Joskus sanotaan, että ihminen on maapallon syöpä. Asia saattaa olla kirjaimellisesti näin, pohtii ryhmä tutkijoita Nature Ecology & Evolution -lehdessä hiljattain ilmestyneessä artikkelissa.

Kyse on siitä, että ihmisen toiminta ja planeetan saastuminen aiheuttavat syöpää myös muille eläimille kuin meille itsellemme. Tiettyjen kemikaalien päätyminen meriin on yhdistetty syöpien lisääntymiseen joillain eläinlajeilla.

Kun ihminen rouhii luonnon ekosysteemejä sirpaleiksi, geneettinen monimuotoisuus vähenee, mikä sekin voi johtaa haitallisten mutaatioiden ja kasvainten yleistymiseen. Mekanismeja on monia.

”Ihmiset voidaan määritellä syöpää aiheuttavaksi lajiksi tai tekijäksi. Muokkaamme ympäristöä tavalla, joka aiheuttaa syöpää villieläimissä”, syövän evoluutiota tutkivan biologin Frédéric Thomasin johtama ryhmä kirjoittaa.

Ryhmä kokoaa katsauksenomaisessa artikkelissa yhteen tutkimustietoa siitä, millä tavoin ihmisen toiminta on johtanut syöpien yleistymiseen villieläimillä. Näkökulma on tuore, sillä luonnossa elävien eläinten syöpiä on tutkittu erittäin vähän.

Pahasti saastuneen St. Lawrence -joen suulla Kanadassa elävillä maitovalailla on todettu huomattavan paljon syöpiä. Jo vuosituhannen alussa tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että tutkituista aikuisista maitovalaista lähes kolmasosa kärsi jonkinlaisesta syöpäkasvaimesta.

Yleisin syöpä valailla oli suoliston adenokarsinooma. Maitovalaiden elinympäristöä saastuttavat muun muassa alumiinisulattamoilta vuotavat myrkyt.

Kalifornianmerileijonilla puolestaan esiintyy syöpää, joka on yhdistetty klooripohjaisten torjunta-aineiden käyttöön. Tšernobylin ydinonnettomuuden jäljiltä havaittiin, että ulkoiset kasvaimet eräissä linnuissa yleistyivät todennäköisesti lisääntyneen taustasäteilyn seurauksena.

Muovisaaste voi kaiken muun pahan lisäksi johtaa syöpäkasvainten kehittymiseen sille altistuneilla eläimillä, tutkijat kirjoittavat. Luontoon päätyvässä muovijätteessä on erilaisia kemikaaleja, jotka voisivat riittävän suurissa määrissä altistaa eläimiä syövälle. Toki muovijäte ja mikromuovit ovat luonnolle valtava ongelma muutenkin.

Aihetta on tutkittu niukalti ehkä siksikin, että villieläinten kasvaimet tuntuvat melko pieneltä asialta, kun ilmasto lämpenee ennätystahtia ja lajeja katoaa planeetalta nopeammin kuin koskaan ennen. Syöpäsairaudet ovat silti yksi monista tekijöistä, jotka voivat rampauttaa eläinpopulaatioiden hyvinvointia ja heikentää niiden toipumiskykyä kriiseistä.

”Villieläinten syöpäkasvaimet ovat täysin unohdettu tutkimusala, ja haluamme herätellä tutkimusta tästä aiheesta”, kertoo evoluutiobiologi Mathieu Giraudeau Arizonan osavaltionyliopistosta tiedotteessa.

Syövän kehitys on monen tekijän summa. Yksi riskitekijä on geneettisen monimuotoisuuden romahtaminen, kun ahtaalle ajetut eläinpopulaatiot pienenevät. Samalla eläimistä voi tulla herkempiä tauteja ja syöpää aiheuttaville tekijöille, joita ne elinympäristössään kohtaavat.

Jopa niinkin kaukaa haetulta tuntuva asia kuin valosaaste saattaa altistaa eläimiä syövälle. Jatkuvasti valaistuilla alueilla elävien eläinten melatoniinin ja muiden hormonien tuotannon häiriintyminen voi periaatteessa johtaa jopa syöpien kehitykseen samalla tavoin kuin ihmisilläkin. Yöaikainen valoaltistus etenkin vuorotyötä tekevillä naisilla on yhdistetty kohonneeseen rintasyöpäriskiin.