Näistä on hyvä kokata. Kuva: Andrea Pavanello, Wikimedia Commons
Näistä on hyvä kokata. Kuva: Andrea Pavanello, Wikimedia Commons

Biologinen ikääntyminen hidastuu.

Kromosomien päissä sijaitsevat telomeereiksi kutsutut dna-pätkät, joiden lyheneminen kertoo solujen ikääntymisestä. Mitä lyhyempiä ne ovat, sitä vanhempi ihminen on biologisesti. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio kuitenkin hidastaa lyhenemistä, osoittaa Harvardin yliopiston tutkimus.

Tutkimuksen julkaisi British Medical Journal, ja se perustui 4 700 terveen naisen telomeerimittauksiin ja ruokavaliotietoihin. Naiset olivat 42–70-vuotiaita.

Naisten ruokavaliota arvioitiin sen perusteella, miten lähellä se oli terveelliseksi tiedettyä Välimeren ruokavaliota, johon kuuluu runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja. Ruokavaliota noudattavat käyttävät lisäksi kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Kävi ilmi, että mitä välimerellisemmin ihminen söi, sitä pidempiä olivat keskimäärin hänen telomeerinsa. Ero eniten ja vähiten välimerellisesti syövien telomeereissa vastasi lyhentymistä, joka tavallisesti tapahtuu noin viiden vuoden aikana. Samanlainen ero havaitaan muun muassa tupakoivien ja savuttomien välillä.

Telomeerit lyhentyvät aina solun jakautuessa, mutta myös monet sairaudet ja elintavat vaikuttavat niiden pituuteen. Lisäksi yksilöiden välillä on luonnollista vaihtelua, minä vuoksi tuloksia kannattaa tulkita varoen. Ruokavalio ja ruoan sisältämät antioksidantit saattavat silti hyvinkin vaikuttaa prosessiin esimerkiksi vähentämällä elimistön oksidatiivista stressiä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

jussipussi
Seuraa 
Viestejä41729
Liittynyt6.12.2009

Välimeren ruokavalio pitää telomeerit pitkinä

Tässä mahdollinen pieni palanen Välimeren ruokavalion terveyshyödyistä. Effect of Garlic on Blood Pressure: A Meta-Analysis. Abstract Garlic supplements are thought to reduce blood pressure (BP). The authors performed a meta-analysis to investigate garlic's effect on BP. Ovid Medline, Cochrane Library, and PubMed (1946 to November 2013) were used to search for randomized controlled trials. Seventeen trials were included. Pooled analysis showed that garlic intake caused a 3.75-mm Hg reduction (...
Lue kommentti