Noin kuuden metrin pituinen ja 2 250 kilogramman painoinen valkohai on maailman kookkain ja lujaleukaisin petokala. Kuva: <span class="photographer"><a href=http://en.wikipedia.org/wiki/GNU_Free_Documentation_License>Wikimedia Commons</a>.
</span>
Noin kuuden metrin pituinen ja 2 250 kilogramman painoinen valkohai on maailman kookkain ja lujaleukaisin petokala. Kuva: Wikimedia Commons.

Uusi tietokoneohjelma osoittaa, että valkohai haukkaa lujempaa kuin mikään muu nykyeläin.

Valkohai Carcharodon carcharias ei turhaan päässyt näyttelemään Tappajahaita, sillä se puree tutkitusti kovaa.

Valkohain purentavoima paljastui australialaisten ja yhdysvaltalaisten haitutkijoiden kehittämällä tietokoneohjelmalla, joka analysoi kalojen kallon ja lihasten anatomiaa ja biomekaniikkaa.

Ilmeni, että valkohain puruvoima on peräti 1,8 tonnia, mikä hakkaa muun muassa afrikkalaisen leijonan (560 kg), ihmisestä (80 kg) puhumattakaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimusta johtanut Steve Wroe New South Walesin yliopistosta uskoo, että valkohain purenta on nykyeläimistä kaikkein voimakkain.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tosin senkin leuat ovat löyhtyneet, sillä vielä napakammin nappasi kiinni valkohain sukupuuttoon kuollut sukulainen Carcharodon megalodon.

Tietokoneohjelma laski, että noin 30 kertaa valkohaita painavampi jättihai puraisi 10,8-18,2 tonnin voimalla, mikä olisi päihittänyt Tyrannosaurus Rexinkin. T. Rex kun sai leuoistaan irti vain 3,1 tonnin voiman.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Zoology.

Sisältö jatkuu mainoksen alla