Salaiset rituaalit vetivät turhautuneita ja toimintaa kaipaavia nuoria miehiä kuin magneetti. Kuva: Getty Images
Salaiset rituaalit vetivät turhautuneita ja toimintaa kaipaavia nuoria miehiä kuin magneetti. Kuva: Getty Images

Ku Klux Klanissa jokainen löysi sopivan vihollisen kotikulmiltaan.

Viikko ennen Yhdysvaltain marraskuisia presidentinvaaleja äärijärjestön äänitorvi Crusaders-lehti julisti tukevansa konservatiiviehdokasta Donald Trumpia. Kuin yhteisen linjan vakuudeksi etusivulla komeili iso otsikko: Tehdään Amerikasta taas suuri.

Tuen ilmaus ei voinut tulla Trumpille yllätyksenä. KKK:n vaikuttajia oli jo aiemmin asettunut hänen taakseen, sen jäseniä oli nähty vaalitilaisuuksissa, ja vaalimainontaakin he olivat rahoittaneet.

Nyt Trump kuitenkin kieltäytyi tuesta. Kampanjatoimisto ilmoitti, ettei klaanin vihapuhe vastaa sen enempää ehdokkaan kuin häntä tukevien kymmenien miljoonien amerikkalaisten näkemyksiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaalin ratkettua KKK kuitenkin kiinnosti kansalaisia kovasti. Sitä googlattiin kaksi kertaa enemmän kuin 12 vuoden seurannan aikana. Google Trendsin tilasto ei kerro, millä mielellä ihmiset hakujaan tekivät, mutta Washington Post esitti yhden arvion edellisen hakupiikin perusteella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Se osui nykyisen presidentin Barack Obaman vaalivoittoon vuonna 2008. Silloin KKK:n googlaajat etsivät tietoa myös rasismista yleensä. Ehkä amerikkalaiset nytkin halusivat sijoittaa klaanin historiallisiin yhteyksiinsä.

Jos tämä on selitys, googlaajat eivät löytäneet kaunista luettavaa.

Kaappasi, hakkasi ja hirtti

Ku Klux Klan syntyi alun perin vuonna 1865 sen jälkeen, kun etelävaltioit olivat hävinneet sisällissodan ja menettäneet talouselämänsä perustan: neljä miljoonaa orjaa. Neljä etelän upseeria päätti piristää ankeaa elämäänsä ja perusti salaseuran kiusaamaan pohjoisvaltioiden miehitysjoukkoja ja vapautettuja mustia, jotta nämä muistaisivat asemansa valkoisen rodun alapuolella.

Aate otti tulta. Pian klaaneja perustettiin pitkin etelää. Samalla ryöpsähti väkivalta. Klaani pelotteli, kaappasi, ruoski, hakkasi ja hirtti. Vihan saivat tuntea myös valkoiset, etenkin opettajat.  Kouluja poltettiin, ja opettajia häädettiiin, kidutettiin ja tapettiin.

1870-luvun taitteessa tilanne oli kehittynyt niin pahakisi, että ensin suuri valamiehistö julisti klaanin terrorijärjestöksi, sitten presidentti määräsi rikolliset tuomiolle lailla.

Palasi paljon mahtavammaksi

45 vuotta myöhemmin KKK heräsi henkiin – aikansa uuden median, elokuvan, innoittamana. Tällä kertaa se lähti varjelemaan isänmaan ydinarvoja niiden uhkaajilta. Heitä riitti: mustat, siirtolaiset, joutilaat, huonot naiset,  juutalaiset, katoliset, lakkoilijat, mielisairaat, homoseksuaalit…  Jokainen löysi vihollisen omilta kotikulmiltaan.

Klaanin sanomaa vietiin myyntimiesopein ympäri Yhdysvaltoja. 1920-luvun puolivälissä siihen kuului neljä miljoonaa jäsentä. Se oli mahtitekijä, joka valvoi monin paikoin hallintoa ja päätöksentekoa ja saattoi uhkailla jopa Washingtonin vallanpitäjiä.

Röyhkeys kostautui. Suuri yleisö kääntyi väkivaltaa vastaan, ja poliitikot tajusivat, että klaanin tuki oli kuoleman suudelma, sillä iso osa äänestäjistä tuli ryhmistä, joita KKK vihasi.

1930-luvulla monimiljoonainen jäsenkunta oli huvennut sataantuhanteen – muttei klaani siihen kuollut. Ristejä poltettiin ja terroritekoja tehtiin vielä 1960-luvulla. Oman ilmoituksensa mukaan KKK:lla on yhä lähes kaksisataa paikallisosastoa.

 

Lue lisää

Joulukuun 2016 Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa historiaan erikoistunut toimittaja Mika Remes kuvaa seikkaperäisesti valkoista terroria, joka koetteli Yhdysvaltoja inhimillisesti katsoen ihan äskettäin.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa painettu lehti tai iPad-digilehti.

Jos olet tilaaja, voit lukea artikkelin uudessa Digilehdet-palvelussa kirjautumalla tilaajatunnuksillasi alla olevasta linkistä.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Stadin Santtu
Seuraa 
Viestejä3

Olen Tiede-lehden monivuotinen tilaaja. Toivoisin, ettei Tiede-lehdessä aloiteta politikointia. Tämän KKK-artikkelin viimeinen kappale Trump-viittauksineen - ainakin painetussa versiossa - oli täysin asiaton ja todella epätieteellinen artikkelin muunkin sisällön ollessa tulkittuna historiana sellainen, josta joku voisi kohdittain olla toistakin mieltä. (Itselläni ei tältä osin jäänyt huomautettavaa.) Jos te alatte politikoimaan yhtäällä, se vie uskottavuutenne toisaalla. Pysykää tieteessä! Haluaisin lukea Tiedettä jatkossakin, mutta en poliittista propagandaa.

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä13256

BCK kirjoitti:
Mitä asiatonta ja epätieteellistä painetussa lehdessä oli? Ainakaan omaan silmääni ei osunut mitään sellaista tuossa nettiversiossa. Tosiasiahan on, että KKK tuli Trumpia hyvinkin näkyvästi?

KKK:n tekemiset/tukemiset on yksi ja Trump toinen juttu, eli ei pidä automaattisesti yhdistää Trumpia KKK:hon vaikka KKK ilmoittikin olevansa ns. Trumpin takana presidenttikisassa.
SS on oikeassa kun moittii tiede-lehden juttua. On yksi asia jos ja kun me palstalaiset väittelemme poliittisista aiheista, mutta toinen kun lehti ottaa kantaa poliittiseen kysymykseen, ja sekin ontuvin argumentein.
Jos on (tiede-lehden) tarkoitus esittää Trump huonossa valossa johonkin tieteelliseen argumenttiin tukeutuen, niin Trumpin ilmastodenialismi olisi sellaisen puolesta poliittisesti korrekti ja tieteellisesti falsifioitavissa oleva aihe.

Sisältö jatkuu mainoksen alla