Paljon valkoista riisiä päivittäin syövät saattavat sairastua aikuistyypin diabetekseen muita herkemmin. 

Paljon valkoista riisiä päivittäin syövät saattavat sairastua aikuistyypin diabetekseen muita herkemmin, tuore British Medical Journalissa julkaistu tutkimus vihjaa. Valkoisen riisin diabetesvaikutus liittynee sen kykyyn nostaa veren sokeripitoisuus nopeasti korkeaksi. Tällaiset korkean glykeemisen indeksin ruoat on yhdistetty diabetesriskiin aiemminkin.

Yhdysvaltalaistutkijat tulivat tulokseensa yhdistettyään neljän aikaisemman tutkimuksen aineistot, jotka yhteensä koostuivat 350 000 miehen ja naisen seurantatiedoista.

Tutkimusten seuranta-ajat vaihtelivat 4 vuodesta 22 vuoteen, ja niiden aikana 13 000 osallistujaa sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat arvioivat aikuistyypin diabeteksen riskin suurenevan noin kymmenen prosenttia jokaista päivittäistä 150 gramman riisiannosta kohden. Runsas valkoisen riisin syöminen liittyi kuitenkin diabetesriskiin lähinnä aasialaisväestöissä, joiden ruokavaliossa riisi on keskeinen. Todennäköisesti samanlainen yhteys havaittaisiin länsimaissa, jos riisinkulutus olisi suurempaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aasialaisten ruokavalio on muuttunut paljon viime vuosikymmeninä ja entistä useammat syövät korkean glykeemisen indeksin ruokia kuten vaaleaa leipää, leivonnaisia ja sokerijuomia. Yhdistettynä liikunnan vähentymiseen ja elintason nousuun ruokavalion muuttuminen voi selittää osin myös valkoiseen riisiin nyt liitetyn diabetesriskin.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla