Kuva: <span class="photographer">Otava.</span>
Kuva: Otava.

Kimmo Rentolan teos kertoo suomettumisen juurista jakamatta äkkinäisiä tuomioita.

Vuoden tiedekirjaksi on valittu historioitsija Kimmo Rentolan Vallankumouksen aave. Vasemmisto, Beljakov ja Kekkonen 1970. Poliittisen historian dosenttina Helsingin yliopistossa toimiva Rentola palkittiin 10 000 euron rahasummalla.

Kirjan teemana on Neuvostoliiton suurlähettilään Aleksei Beljakovin toiminta Suomessa 1970-luvun alussa. Beljakovin tavoitteena oli yhdistää Suomen kommunistipuolue ja tehdä siitä hallituksen johtava voima, jonka kanssa sosiaalidemokraattien olisi pakko liittoutua. Presidentiksi Neuvostoliitto havitteli sosiaalidemokraattia, jolla olisi luottamuksellinen suhde Neuvostoliittoon.

Tällä reseptillä Suomen piti lipua vääjäämättömästi sosialismiin. Suunnitelma meni kuitenkin mönkään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Palkintolautakunnan mukaan Rentolan teos antaa paljon uutta tietoa suomettumisen juurista ja poikkeaa ratkaisevasti yhden dokumentin dosenttien "rosvot kiinni" -metodiikasta. Se sitoo tutkimuskohteen aikakauden asiayhteyksiin ja käsittelee saman tien myös suomalaisuuden olemusta, hyvän ja pahan erottamista sekä valintojen vaikeutta. Teos on kirjallisesti korkeatasoinen ja sitä ryydittää myös huumori, valitsijat kehuivat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kunniamaininnan ja 2 500 euron palkinnon sai toinen historiateos, Tuomas Heikkilän Pyhän Henrikin legenda.

Raatiin kuuluivat professori Hannu Sariola, dosentti Teija Tiilikainen ja dosentti Allan Tiitta. Vuoden tiedekirja -palkinnon jakavat vuosittain Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Suomen tiedekustantajien liitto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla