Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Ranskalainen tutkijaryhmä liikuttelee valoa valokaapeleissa miten haluaa, joko valon tyhjiönopeutta nopeammin tai hitaammin.

Ranskalainen tutkijaryhmä liikuttelee valoa valokaapeleissa miten haluaa, joko valon tyhjiönopeutta nopeammin tai hitaammin. Valonnopeuden ylitys kuulostaa komealta, mutta tutkijat itse riemuitsevat enemmän siitä, että he pystyvät myös hidastamaan valon menoa. Hitaalle valolle löytyy näet sovelluksia optisissa tietokoneissa ja telekommunikaatiossa.

Valon nopeuden muuttaminen ei ole sinänsä ihme, sillä sen nopeus riippuu väliaineesta, jossa se etenee. Valoa on itse asiassa aikaisemminkin kiidätetty yli valon tyhjiönopeutta. Onpa valo saatu kulkemaan polkupyörää hitaamminkin. Einsteinin suhteellisuusteoria ei tästä silti järky. Se nimittäin kieltää vain informaatiota siirtymästä valoa nopeammin. Näissä ylityksissä informaatio ei liiku laittomasti, sillä vain osa valopulssista liitää valoa nopeammin.

Mutta aikaisemmat n√§yt√∂t ovat vaatineet erityislaitteiston, hurjan kalliin v√§liaineen, jossa valoa on kuljetettu sek√§ poikkeukselliset olosuhteet. Ranskalaiset EPFL:n (Ecole Polytechnique F√©d√©rale de Lausanne) tutkijat k√§yttiv√§t normaalioloissa tehtyyn kokeeseensa vain kaupasta saatavia osia. ¬ĒMenetelm√§mme yksinkertaisuus on valtava etu. Lis√§ksi se toimii mill√§ tahansa aallonpituudella, erikoisesti aallonpituuksilla, joita k√§ytet√§√§n telekommunikaatioon¬Ē, sanoo ryhm√§√§ johtava Luc Th√©venazin EureAlertin uutispalvelun tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Telekommunikaatiossa käytetään optisia kaapeleita, jotka siirtävät valtavat määrät tietoa paikasta toiseen. Valosignaalit syöksyvät tiedon valtatietä hurjaa vauhtia, mutta tietoa ei pystytä käsittelemään samaa tahtia. Niinpä signaali muutetaan ensin sähköiseksi ja käsitellään sitten. Nopea optinen käsittely edellyttäisi juuri valon hidastamista. Uusi menetelmä on siis ensimmäinen askel tiedon optiseen käsittelyyn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla