Uusi pintamateriaali voi tappaa antibiooteille resistenttejä MRSA-bakteereja yhdessä valon kanssa.

Antibiooteille resistentin MRSA-sairaalabakteerin aiheuttamat infektiot ovat yleisiä. Pelkästään Yhdysvalloissa ne aiheuttavat 19 000 kuolemaa ja vievät 3-4 miljardia terveydenhuollon varoja vuosittain.

Ihminen on ollut häviämässä kilpajuoksun MRSA:ta vastaan. Vain kolme uutta antibioottien luokkaa on kehitetty 1950-luvun jälkeen.

New Mexicon yliopiston tutkijat pyrkivät kehittämään uudentyyppisen antimikrobisen pinnan, jossa MRSA ei pysty elämään, mutta joka ei olisi vahingollinen eläimille ja ihmisille. He esittelivät tuloksiaan konferenssissa New Mexicon Albuquerquessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uusi polymeerimateriaali, konjugoitu polyelektrolyytti (CPE) on osoittautunut tehokkaaksi tappamaan niin sanottuja gramnegatiivisia bakteereja, mikä mahdollistaa sen laaja-alaisen käytön hyvin monenlaisissa sovelluksissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esimerkiksi tietyt valolla aktivoitavat CPE:t eivät vaikuta bakteereihin pimeässä, mutta ne osoittavat antibakteerisia kykyjään kun ne on altistettu valolle. Tämä avaa tien monille sovelluksille, esimerkiksi mahdollisuuden käyttää näitä polymeerejä antibakteerisina pintoina, jotka on steriloitavissa valolla. Vielä ei varmasti tiedetä, ovatko CPE:t turvallisia ihmisille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla