Fotodynaamisessa hoidossa laser tuhoaa syöpäsoluja.
Fotodynaamisessa hoidossa laser tuhoaa syöpäsoluja.

Suomalaistutkijat ovat onnistuneet estämään syövän leviämistä valohoidolla.

Syöpäkasvaimeen yhteydessä olevat imusuonet ja niiden kuljettamat syöpäsolut voidaan tuhota valotushoidolla. Käsittely estää etäpesäkkeiden syntymistä ja vähentää syövän uusiutumista, osoittaa Helsingin yliopiston tutkimus.

Niin sanotussa fotodynaamisessa hoidossa kohdekudokseen annostellaan valolle herkistävää lääkeainetta. Kun kudosta jonkin ajan kuluttua valotetaan matalaenergisellä laserilla, valo aiheuttaa lääkkeen herkistämissä soluissa reaktion, joka johtaa solun kuolemaan.

Tutkimuksessa käytettiin hiiriä, joihin istutettiin melanooma- ja keuhkosyöpäsoluja. Kun emokasvain oli kehittynyt ja käynnistänyt uusien imusuonien kasvun, uudissuonten sisälle ilmaantui liikkuvia syöpäsoluja sekä pieniä syöpäsoluista koostuvia rykelmiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Seuraavaksi hiiret saivat fotodynaamista hoitoa. Tutkijat käyttivät valolle herkistävää verteporfiini-lääkeainetta ja infrapunalaseria. Samalla menetelmällä ehkäistään silmänpohjan ikärappeumaan liittyvää verisuonten liikakasvua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

- Hoidon seurauksena imusuonet kutistuivat, niiden rakenne rikkoutui ja ne alkoivat vuotaa, tutkija Tuomas Tammela kertoo.

Kun syöpäkasvaimen ja imusolmukkeiden kirurgiseen poistoon liitettiin fotodynaaminen hoito, syöpäkasvainten uusiutuminen väheni huomattavasti pelkkään leikkaushoitoon verrattuna.

Fotodynaaminen hoito ei Tammelan mukaan voi korvata syövän kirurgista hoitoa, mutta siihen liitettynä se voisi merkittävästi vähentää syövän uusiutumista.

- Koska sekä käyttämämme lääke että fotodynaamisen hoidon konsepti ovat jo vakiintuneessa kliinisessä käytössä silmäsairauksien puolella, hoito olisi todennäköisesti suhteellisen helppo hyväksyä ja ottaa käyttöön myös syöpäpotilaiden hoidossa, Tammela uskoo.

Tutkimuksen julkaisi Science Translational Medicine.

EternalFlame
Seuraa 
Viestejä68

Hmm, näinköhän ne syöpäsolut saadaan "kiehumaan" eli niiden sisäinen liike / paine saadaan voimistumaan jne? Mikähän on syöpäsolun tiheys suhteessa terveisiin soluihin? Entäpä mikä on syöpäkasvaimen tiheys suhteessa ympärillä olevan terveen kehon tiheyteen?

Sisältö jatkuu mainoksen alla