Koska etelänavalla on tutkijoita nykyisin ympäri vuoden, se olisi hyvä saada tietoverkkoihin mukaan. Siksi sinne suunnitellaan valokaapeliyhteyttä, BBC:n verkkouutiset kert...

Koska etelänavalla on tutkijoita nykyisin ympäri vuoden, se olisi hyvä saada tietoverkkoihin mukaan. Siksi sinne suunnitellaan valokaapeliyhteyttä, BBC:n verkkouutiset kertovat. Hanke saattaa toteutua vuoteen 2009 mennessä.

Satelliittiyhteydet ovat tässä tapauksessa kömpelöitä, koska päiväntasaajan yllä lentävät geostationaariset tietoliikennesatelliitit eivät näy etelänavalta. Eräät tietoliikennesatelliitit ovat pitkulaisilla ja päiväntasaajaan nähden kaltevilla radoilla, mutta niitä ei voida käyttää jatkuvasti, koska ne joutuvat jokaisella kierroksellaan käymään myös pohjoisella pallonpuoliskolla eivätkä näy silloin etelänavalta.

Yhdysvaltain tiedesäätiön rahoittamassa 250 miljoonan euron hankkeessa valokaapeli on tarkoitus vetää navalta ranskalaiselle Concordia-tutkimusasemalle, joka on jäätiköllä 75. leveyspiirillä. Sieltä saadaan suora yhteys päiväntasaajan yllä oleviin tietoliikennesatelliitteihin. Concordian pituuspiiri on 123 astetta itäistä leveyttä, mutta sillä ei ole merkitystä yhteyden kannalta, koska satelliitteja on joka puolella päiväntasaajaa.

Kaapelin pituudeksi tulee vähintään noin 1700 kilometriä, mutta vielä ei ole varmaa, voidaanko se vetää viivasuoraan. Jäätikkö myös liikkuu koko ajan, joten jollakin tavalla on varmistettava, etteivät jään liikkeet napsauta kaapelia poikki.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla