Ihmisen avoinna olevat äänihuulet. Kuva: <span class="photographer">Popular Science Monthly, Wikimedia Commons</span>
Ihmisen avoinna olevat äänihuulet. Kuva: Popular Science Monthly, Wikimedia Commons

Optogenetiikalla voisi hoitaa halvaantuneita lihaksia.

Halvaantuneisiin lihaksiin voi palauttaa liikekyvyn valon avulla. Tämän osoitti saksalainen tutkimusryhmä hiirillä, joiden elimistö oli geenisiirrolla pantu tuottamaan valoherkkää proteiinia nimeltä kanavarodopsiini. Luonnossa sinilevät käyttävät proteiinia liikkuakseen kohti valoa tai siitä pois päin.

Geenisiirron jälkeen hiirten äänihuulten lihakset saatiin valon avulla supistumaan. Koe tehtiin hiiristä irrotetuilla äänihuulilla, koska valolähdettä ei voinut asettaa elävään eläimeen. Aiemmin sama ryhmä on valo- eli optogenetiikalla säätänyt hiiren sydänlihaksen toimintaa.

Optogeneettinen hoito kurkunpään halvaukseen voisi tulevaisuudessa olla mahdollista. Tällä hetkellä hoitona käytetään kurkunpään lihasten sähköistä ärsytystä, mutta menetelmä on epätarkka. Käytetyt elektrodit ärsyttävät sekä hengitysteitä supistavia että avaavia lihassäikeitä. Lihasten säätäminen valon avulla olisi tarkempaa, osoittaa uusi tutkimus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Optogenetiikalla voisi tulevaisuudessa hoitaa monenlaisia liikekyvyn sairauksia, sanoo Kalifornian yliopiston Julio Vergara. Hän ei ollut mukana tutkimuksessa mutta kommentoi sitä Naturen uutispalstalla (linkin takaa voi katsoa myös videon valosta supistuvista äänihuulista).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Seuraavaksi tutkijat aikovat kokeilla menetelmää sioilla. Sian henkitorvi on lähempänä ihmisen mittoja. Sialla toimiva valolähde toimisi todennäköisesti myös ihmisellä, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, Philipp Sasse Bonnin yliopistosta.

Ennen kuin menetelmää voi kokeilla ihmisillä, täytyy löytää keino siirtää kanavarodopsiinigeenit turvallisesti lihassoluihin.

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications.

Sisältö jatkuu mainoksen alla