Ulkomaanlennoilla matkustajia vaanii verisuonitukos. Pitkä istuminen hidastaa veren virtausta ja erityisesti laskimoihin saattaa syntyä vaarallisia hyytymiä. Tukoksen riski on tavallista suurempi, jos lentomatka kuluu grogilasi kourassa, huomauttavat j...

Ulkomaanlennoilla matkustajia vaanii verisuonitukos. Pitkä istuminen hidastaa veren virtausta ja erityisesti laskimoihin saattaa syntyä vaarallisia hyytymiä. Tukoksen riski on tavallista suurempi, jos lentomatka kuluu grogilasi kourassa, huomauttavat japanilaistutkijat New Scientist -lehdessä.

"Alkoholin sijasta kannattaa juoda runsaasti vettä", opastaa ilmailulääkäri Toshiro Makino.

Hänen mukaansa matkustajan vaarana on nestehukka, jota alkoholi virtsaneritystä kiihdyttävänä aineena edistää.

Tokiolaisessa Moroyaman sairaalassa tehdyt testit tukevat Makinon käsitystä. Kaksi koeryhmää istutettiin pitkän matkan lentoa simuloiviin olosuhteisiin. Toinen sai nestetankkausta lennon aikana, toinen jäi sitä ilman.

Lentokoneen matkustamon hieman normaalia alempi ilmanpaine yhdistettynä pitkään istumiseen laskee yleensä verenpainetta, mutta nestetankatut säästyivät muutokselta. Heidän sydämensä pumppasivat myös enemmän happea aivoihin kuin vertailuryhmällä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla