Hämärässä uinti vaatii isot silmät. Kuva: Espanjan valtion tutkimuslaitos CSIC / Joan Costa.
Hämärässä uinti vaatii isot silmät. Kuva: Espanjan valtion tutkimuslaitos CSIC / Joan Costa.

Eväkkäitä on yli kymmenen miljardia tonnia.

Valtamerissä on tähän asti arvioitu uiskentelevan kaikenlaista kalaa pari miljardia tonnia. Uusi mesopelagisella vyöhykkeellä eli 200–1000 metrin syvyydessä elävien kalojen kartoitus nostaa arviota huimasti ylöspäin. Näitä eväkkäitä on uuden laskennan perusteella kymmenen miljardia tonnia eikä vain miljardi, kuten on aiemmin uskottu.

Mesopelagisen vyöhykkeen hämärässä elää sellaisia kalalajeja kuin sukasuut ja valokalat, joita on valtavasti mutta jotka tunnetaan huonosti.

Aiemmin vyöhykkeen kalasto on kartoitettu troolauksin, mutta on käynyt ilmi, että kalat huomaavat verkot ja osaavat väistää ne, mikä on vääristänyt määrällisiä arvioita. Uusi, espanjalaisvetoinen kartoitus tehtiin kaikuluotauksella.

Mesopelagiset kalat nousevat yöllä pintavesiin syömään ja palaavat päiväksi takaisin syvyyden hämärään, turvaan saalistajilta. Niiden toiminta vauhdittaa hiiliperäisen aineksen uppoamista valtamereen ja voimistaa siten merten hiilinielua. Pintavesien eloperäinen aines kulkeutuu kalojen mukana sukkelasti satojen metrien syvyyteen, missä se vapautuu ulosteina veteen.

Jos kerran kaloja paljastui olevan kymmenkertainen määrä, arviot niiden merkityksestä valtamerten ekosysteemissä menevät myös uusiksi.

Tutkimuksen julkaisi Nature Communications.

Aweb
Seuraa 
Viestejä41238
Liittynyt16.3.2005

Valtamerissä kalaa kymmenen kertaa luultua enemmän

kuningas 10.02.2014 klo 12:14 Alkuperäisessä itse asiassa sanotaan että mesopelagisella vyöhykkeellä on arvioitu olevan dominoiva määrä kalaa. Sehän tarkoittaa, että vyöhykkeellä on enemmän kalaa kuin muilla vyöhykkeillä. Vyöhykkeellä ei kuitenkaan tarvitse olla kalaa enemmän kuin kaikilla muilla vyöhykkeillä yhteensä. Jos se on kuitenkin esim. 50% kaikesta kalasta, niin kaiken kalan määrä kasvoi kahdesta miljardista tonnista yhteentoista. Kasvua on siis 550%. Tämä lukujen perusteella siis...
Lue kommentti

Teuvo: "Aweb on tosi tyhmä eikä Hänen tyhmempää ole kuin Phony, asdf, Mummo"

Brainwashed
Seuraa 
Viestejä10433
Liittynyt20.1.2013

Valtamerissä kalaa kymmenen kertaa luultua enemmän

kuningas 10.02.2014 klo 12:14 Alkuperäisessä itse asiassa sanotaan että mesopelagisella vyöhykkeellä on arvioitu olevan dominoiva määrä kalaa. Sehän tarkoittaa , että vyöhykkeellä on enemmän kalaa kuin muilla vyöhykkeillä. Vyöhykkeellä ei kuitenkaan tarvitse olla kalaa enemmän kuin kaikilla muilla vyöhykkeillä yhteensä. Jos se on kuitenkin esim. 50% kaikesta kalasta, niin kaiken kalan määrä kasvoi kahdesta miljardista tonnista yhteentoista. Kasvua on siis 550%. Tämä lukujen perusteella siis...
Lue kommentti