Tutkakelkka Larsen C -jäähyllyllä. Kuva: British Arctic Survey
Tutkakelkka Larsen C -jäähyllyllä. Kuva: British Arctic Survey

Se saattaa lohjeta vuosisadan loppuun mennessä tai nopeamminkin.

Valtava kelluva jäähylly Etelämantereella ohenee sekä ylä- että alapuolelta, mikä ennustaa koko jäähyllyn hajoavan tämän vuosisadan aikana.

Jäähylly on nimeltään Larsen C. Sen naapurit Larsen A ja B hajosivat jo vuosina 1995 ja 2002. Larsen C on kolmikosta suurin, ja sen pinta-ala on 50 000 neliökilometriä eli noin puolet Lapin maakunnasta.

Ennuste Larsen C:n hajoamisesta vuosisadan aikana perustuu satelliitti- ja tutkatietoihin vuosilta 1998–2012.

Jäähylly on menettänyt jäätä keskimäärin neljän metrin paksuudelta. Syynä voivat olla merivirtojen lämpeneminen tai mantereelta vyöryvien jäävirtojen muuttuminen. Myös Larsen C:n ylin lumikerros on tiivistynyt.

Jäähylly on laaja, joten jos se hajoaa, jäätiköt Etelämantereelta pääsevät valumaan esteettä mereen. Se osaltaan nostaa merenpintaa. Tutkijat arvioivat merenpinnan nousevan yli puoli metriä vuosisadan loppuun mennessä.

Jäähylly voi tutkijoiden mukaan hajota vuosisadassa, jopa nopeamminkin ja melkein varoittamatta. Todennäköisesti siihen kuluu kuitenkin vuosikymmeniä. Muodostumassa on halkeama, joka voi aikaistaa jäähyllyn hajoamista.

Etelämanner on nopeimmin lämpeneviä alueita maapallolla. Keskilämpötila on noussut puolessa vuosisadassa 2,5 astetta.

Tutkimuksen julkaisi The Cryosphere -lehti, ja siitä kertoi myös Britannian Etelämanner-tutkimushankkeen tiedote.

syytinki
Seuraa 
Viestejä9307
Liittynyt18.8.2008

Valtava jäähylly ohenee alta ja päältä Etelämantereella

Heikki Jokipii 21.05.2015 klo 16:02 Etkö kuitenkin siis sinäkin, Aweb, yhdy tähän MAK:in (ja minunkin) vaatimukseen: Voisiko toimittaja ystävällisesti korjata oheisen virheellisen lauseen: "Etelämanner on nopeimmin lämpeneviä alueita maapallolla. Keskilämpötila on noussut puolessa vuosisadassa 2,5 astetta." Tällainen virheellinen väitehän ei palvele mitään eikä ketään. Jostain merkillisestä syystä muuten sama lause oli saman uutisen yhteydessä myös Helsingin Sanomissa ja YLE:llä. Onko...
Lue kommentti
SamBody
Seuraa 
Viestejä6165
Liittynyt3.5.2008

Valtava jäähylly ohenee alta ja päältä Etelämantereella

MAK 20.05.2015 klo 15:28 Voisiko toimittaja ystävällisesti korjata oheisen virheellisen lauseen: Ei voi, koska ei sovi lasitalon agendaan. Tässä asiassa faktat eivät merkitse mitään.
Lue kommentti

http://www.vapaakielivalinta.fi/
http://www.sananvapaudenpuolesta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.