Tulipallo on oranssi muodostelma kuvan keskellä. Kuva: <span class="photographer">UMBC</span>
Tulipallo on oranssi muodostelma kuvan keskellä. Kuva: UMBC

Kolmen miljoonan valovuoden läpimittainen tulipallo on suurin koskaan havaittu kaasukertymä.

Nyt kuvattu noin kolmen miljoonan valovuoden läpimittainen eli viisituhatta miljoonaa kertaa aurinkokuntaa suurempi, komeettamaisen pyrstön omaava tulipallo on suurin koskaan havaittu kaasukertymä. Sillä on massaa yli tuhannen miljoonan Auringon verran ja se kiitää lähes tuhannen kilometrin sekuntivauhtia halki avaruuden.

Euroopan avaruusjärjestö ESAn tiedote lohduttaa heti kärkeen, ettei jättiläismäinen kaasukertymä uhkaa meitä millään lailla. Se liikkuu näet miljoonien valovuosien päässä, Abell 3266:ksi nimetyssä galaksijoukossa.

Abell 3266 koostuu sadoista galakseista ja suuresta määrästä satojen miljoonien asteiden lämpöistä kaasua, joka säteilee röntgenalueella. Joukkoa kaasuineen ja kaasupalloineen pitää koossa pimeä aine, jonka olemassaolon tiedämme vain siitä, että sen vetovoima vaikuttaa kirkkaaseen aineeseen. Pallo löytyi ESAn XMM-Newton-satelliitilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Tähtitieteilijöitä ei kiinnosta pelkästään kaasupallon koko. Sen rooli galaksien synnyssä ja kehityksessä on yhtä kiehtovaa”, sanoo Francesco Miniti, joka kuuluu superpallon löytäneeseen kansainväliseen tutkimusryhmään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla