Monen nuoren yhdysvaltalaismiehen valtimoihin on jo ilmaantunut rasvakovettumia.
Monen nuoren yhdysvaltalaismiehen valtimoihin on jo ilmaantunut rasvakovettumia.

Rasvakovettumat löytyivät Irakin sodassa kuolleiden ruumiinavauksissa. 

Miesten sepelvaltimoissa on sydän- ja verisuonitaudeille altistavia muutoksia jo pari-kolmekymppisenä, vaikka heillä ei vielä olisi sydänoireita. Valtimomuutoksia ennustavat tutut riskitekijät ylipaino, verenpaine ja kolesteroliongelmat, osoittaa tuore yhdysvaltalaistutkimus.

Tiedot perustuvat Yhdysvaltojen ja Irakin välisissä sodissa vuosina 2001–2011 kuolleiden 3 800 yhdysvaltalaissotilaan ruumiinavaustietoihin. Samanlaisia ruumiinavaustutkimuksia on jo Vietnamin ja Korean sodan ajoilta, joten tutkijat pystyivät vertaamaan havaintojaan aiempiin.

Selvisi, että ainakin yhdysvaltalaisten nuorten miesten sepelvaltimot ovat nykyään paremmassa kunnossa kuin takavuosina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt tutkitut sotilaat olivat keskimäärin 25-vuotiaita kuollessaan. Ruumiinavausten perusteella heistä kahdeksalla prosentilla oli sepelvaltimoissa ateroskleroosia eli sydäntaudeille altistavia rasvakovettumia. Ateroskleroosi oli edennyt pitkälle runsaalla kahdella prosentilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Verrattuna parikymppisiin sotilaisiin kovettumat olivat yleisempiä kolmekymppisillä ja vanhemmilla sotilailla. Myös korkea verenpaine, haitallisen kolesterolin runsaus sekä ylipaino sotilaspalveluksen alkaessa ennustivat ateroskleroosia.

Sydän- ja verisuonitautien perinteiset riskitekijät alkavat nostaa sairastumisriskiä jo varhain, tutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin JAMA-lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla