Sirppi kurkulla kertoo, että tämän naisvainajan epäiltiin palaavan kuolleista ja vampyyrina kiusaavan eläviä. Kuva: Amy Scott
Sirppi kurkulla kertoo, että tämän naisvainajan epäiltiin palaavan kuolleista ja vampyyrina kiusaavan eläviä. Kuva: Amy Scott

Kaikkea ikävää ei ennenkään pantu maahanmuuttajien tiliin.

Meille vampyyrit ovat mediaviihdettä, mutta vain muutama vuosisata sitten – 1600- ja 1700-luvulla – ihmiset oikeasti uskoivat vampyyreihin.

Silloin ajateltiin, että sielu ja ruumis olivat omia olomuotojaan ja erkaantuivat kuolemassa. Sielu jätti ruumiin mutta viipyi vielä 40 päivää maan päällä, ennen kuin siirtyi henkimaailmaan. Joskus tämä siirtymä saattoi syystä tai toisesta estyä, ja ihminen muuttui vampyyriksi ja palasi elävien keskuuteen.

Jos riskiä pidettiin ilmeisenä, vainaja haudattiin erityisin menoin. Useimmiten hän sai kaulalleen sirpin tai viikatteen. Teräaseen oli tarkoitus leikata kurkku, jos vainaja pyrki ylös sijaltaan. Toisinaan kaulalle asetettiin painava kivi. Se ei välttämättä pitänyt vainajaa maan povessa, mutta sulki häneltä ruokatorven ja siten esti verisen aterioinnin.

Vampyyrihautoja tunnetaan laajoilta alueilta itäisestä Euroopasta, muun muassa Puolasta. Koska Puolaan muutti 1600-luvulla runsaasti uutta väkeä eri puolilta Eurooppaa, tutkijat ovat arvelleet, että vampyyreina haudatuissa voisi olla melkoisesti siirtolaisia. Yleensähän vieraisiin kohdistuu ennakkoluuloja, koska he poikkeavat ulkonäöltään ja tavoiltaan valtaväestöstä.

Kukaan ei ole kuitenkaan tullut selvittäneeksi vampyyreina haudattujen alkuperää. Nyt on – ja muukalaishypoteesi kumoutuu.

Etelä-Alabaman yliopiston Lesley Gregorickan ryhmä kertoo Plos One -lehdessä tutkineensa 60 vainajaa, jotka 2008–2012 kaivettiin esiin Drawskon hautausmaalta Luoteis-Puolasta. Vainajien joukossa oli kuusi vampyyrina maahan pantua, ja he kaikki osoittautuivat seudun paikallisiksi asukkaiksi.

Asia selvisi hammaskiilteen strontium-isotoopeista. Maa-alkalimetalleihin lukeutuvaa strontiumia on runsaasti maankuoressa, josta sitä päätyy kasveihin ja eläimiin ja ruoan mukana ihmisiin. Aineenvaihdunnassa strontium toimii kalsiumin tapaan, joten sitä kertyy luustoon. Koska strontiumin isotoopit vaihtelevat ympäristöolojen mukaan ja hammaskiille kehittyy varhaislapsuudessa, kiilteen isotooppikoostumus paljastaa ihmisen synnyinseudun.

Jos maahanmuuttajia ei epäilty vampyyreiksi, keitä sitten.

Tutkijoiden mukaan Drawskossakaan ei oltu aivan ennakkoluulottomia. Mikä tahansa poikkeava piirre saattoi leimata ihmisen epäilyttäväksi. Siksi kävi erikoinen ulkonäkö, avioton syntyperä, kristillisen kasteen puute, itsemurha tai muuten outo kuolintapa.

Nyt tutkittujen tapauksessa ryhmä ounastelee syyksi koleraepidemioita, joita Itä-Euroopassa koettiin useita 1600-luvulla. Kun tartuntatauteja tuohon aikaan pidettiin yliluonnollisten voimien töinä, ihmiset saattoivat uskoa, että ensimmäisenä epidemiaan menehtynyt palaisi kuolleista vampyyrina, ellei varotoimiin ryhdyttäisi.

Kantasolut lievensivät aivojen tulehdusta, joka lisää juomiseen repsahtamisen riskiä.

Ihmisen kantasolujen avulla on vähennetty rottien juomista ja alkoholin kulutusta jopa 90 prosenttia.

Chilen yliopiston tutkijat etsivät rottien avulla hoitoa alkoholismille. He juottivat laboratoriossa rotille 17 viikon ajan vodkaa päivittäin. Vaihtoehtona oli vesi.

Jokaisena päivänä rotat kuluttivat viinaa määrän, joka vastaa yhtä pulloa vodkaa. Rotat totutettiin näin alkoholin kulutukseen, kertovat The Times -lehden verkkosivut.

Ryyppyputken jälkeen rotat olivat ilman vodkaa kaksi viikkoa. Sen päätteeksi tutkijat yrittivät hoitaa rottia injektoimalla niihin ihmisten kantasoluja.

Kantasolut oli eristetty ihmisen rasvakudoksesta, joka oli saatu rasvaimussa. Kantasoluja viljeltiin sellaisissa oloissa, että niiden koko pieneni. Näin ne pääsivät helpommin suoneen, sanoo tutkija Yedy Israel ResearchGate-verkkojulkaisussa.

Kantasolujen injektoinnin jälkeen rotat totutettiin uudelleen alkoholiin. Kahden vuorokauden jälkeen jotkut rotat joivat jopa 90 prosenttia vähemmän alkoholia.

”Tämä tutkimus viittaa siihen, että kantasolujen laitto suoneen voi olla uusi tehokas tapa hoitaa alkoholin väärinkäyttöä”, sanovat tutkijat tiedelehti Naturessa.

Kantasoluhoito vähensi alkoholiperäistä aivojen tulehdustilaa ja oksidatiivista stressiä. Niiden tiedetään lisäävän takaisin juomiseen repsahtamisen riskiä.

Tulokset ovat lupaavia, mutta lisää tutkimusta tarvitaan. Kokeita ihmisillä pitää toteuttaa.

Nykysuomalaisten esivanhemmat syrjäyttivät alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa

Suomen varhaiset asukkaat muistuttivat perimältään enemmän nykyisiä saamelaisia kuin nykysuomalaisia. Tämä selviää kansainvälisen tutkijaryhmän tekemistä suomalaisen muinais-dna:n tutkimuksista, joiden tuloksia julkaisiin nyt ensi kertaa.

Tuloksista kerrottiin Biorxiv-verkkopalvelussa ja Helsingin Sanomien jutussa.

Nykysuomalaisten perimästä merkittävä osa eli 5–10 prosenttia on itäistä perua. Tämä osa on periytynyt muinaisilta populaatioilta, jotka ovat sukua nykyisille pohjoisaasialaisille, kuten siperialaisille nganasaneille.

Vielä ei tiedetä, mistä tämä aasialainen geneettinen komponentti tarkalleen ottaen on peräisin.

Sitä ei ole löytynyt tähän saakka mistään muinais-dna:n näytteistä Suomen lähialueilta eli Itämeren alueelta tai Venäjältäkään.

Tuoreissa muinais-dna:n tutkimuksissa on nyt löydetty tätä muinaissiperialaista perimää ensimmäisen kerran.

Tutkijat selvittivät 11:n Suomessa tai Luoteis-Venäjällä muinoin eläneen ihmisen koko perimän. Varhaisimmat heistä elivät 3 500 vuotta sitten Kuolan niemimaalla lähellä Murmanskia. Myöhäisimmät analysoidut näytteet ovat 1800-luvulta.

Muinaista siperialaisperimää löytyi eniten nimenomaan vanhimmista, Kuolan alueelta saaduista dna-näytteistä. Löytö on vanhin suora geneettinen todiste siitä, että alueelle on saapunut väestöä idästä Siperiasta.

Koillisen Euroopan nykyväestön erikoinen perimä johtuu siis siitä, että Siperiasta on tullut näille alueille väestöä jo ainakin 3 500 vuotta sitten. Tämä perimä sekoittui alueelle myöhemmin saapuneen väestön perimän kanssa, varsinkin niiden, jotka nykyisin puhuvat uralilaisia kieliä.

Nyt julkaistiin myös ensimmäiset muinais-dna:n tulokset nykyisen Suomen alueelta. Ne ovat Levänluhdan vesihautaan Isossakyrössä rautakaudella haudatuista seitsemästä ihmisestä.

Näistä näytteistä kuusi muistuttaa enemmän nykysaamelaisten kuin nykysuomalaisten perimää. Yksi muistuttaa eniten nykyisiä liettualaisia, norjalaisia ja islantilaisia.

Tutkijoiden mukaan nykyisten saamelaisten esivanhemmat asuttivat rautakaudella laajempaa aluetta kuin nykyisin. ”Se täydentää historiallisia ja lingvistisiä todisteita Suomen väestöhistoriasta”, tutkijat toteavat.

Monet kielitieteilijät ovat esittäneet, että Suomen alueella puhuttiin saamen kieliä ennen nykysuomalaisten esivanhempien saapumista. On arveltu, että varsinkin Etelä-Pohjanmaalla puhuttiin eteläistä saamen murretta 1000-luvun lopulle, jolloin suomen varhaiset muodot syrjäyttivät sen. Historiallisten lähteiden perusteella on tiedetty, että Keski-Suomen seurakunnissa oli ”lappalaisia” vielä 1500-luvulla.

”Nykysuomalaisten esivanhemmat siis syrjäyttivät Suomen alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa. Tämä alkuperäinen väestö on todennäköisesti nykyisten saamenkielisten edeltäjä”, tutkimuksessa todetaan.

Biorxivissa julkaistuja tuloksia ei ole vielä vertaisarvioitu. Tutkimusryhmä aikoo julkistaa nämä 11 esihistoriallisen ihmisen dna-tulokset kokonaisuudessaan jossain vertaisarvioidussa tieteellisessä julkaisussa lähiaikoina.

”Tulokset tarkentavat entisestään kuvaa Suomen esihistoriasta”, sanoo genetiikan professorina Lontoon King’s Collegessa ja Tukholman Karoliinisessa instituutissa työskentelevä Juha Kere.

”Muutama vuosi sitten linjattiin muinais-dna-tutkimuksen avulla, että eurooppalaisten taustalta löytyy kolme muinaisväestöä. Nyt esitettävät tulokset Leväluhdan suokalmistosta sopivat hyvin kuvaan kantaväestön saamelais-siperialaisesta alkuperästä.”

Muinais-dna:ta saadaan eristetyksi ikivanhoista luista ja hampaista. Eri puolilta Eurooppaa löytyneiden ihmisjäänteiden dna-tuloksia verrataan toisiinsa ja nykyisin elävien ihmisten dna:han.

Jo jonkin aikaa on ollut tiedossa, että nykysuomalaisten perimästä viidestä kymmeneen prosenttia on siperialaista. Osuus kasvaa, kun siirrytään pohjoiseen. Saamelaisilla se on parikymmentä prosenttia.