Kromosomien (sininen) päät on suojattu telomeeritupein (keltainen), joita kunnostetaan telomeraasilla.
Kromosomien (sininen) päät on suojattu telomeeritupein (keltainen), joita kunnostetaan telomeraasilla.

 
Bostonilaistutkijat onnistuivat elvyttämään hiirten surkastuneita soluja.

Aina kun solu jakaantuu, kromosomien kärkiä suojaavat telomeeri-tupet lyhenevät. Iän myötä ne kuluvat vähitellen olemattomiin, ja solu rapautuu ja kuolee.

Telomeerejä paikkaa ja huoltaa telomeraasi-niminen entsyymi. Tutkijat havaitsivat, että hiiret, joiden telomeraasintuotanto on pysäytetty, kärsivät niin kudosten rapautumisesta, kantasolukadosta kuin elinvaurioista.

Entsyymituotannon käynnistäminen uudelleen kuitenkin entisöi telomeerejä, houkutti uinuvia soluja  jakautumaan sekä elvytti surkastuneita kudoksia muun muassa kiveksissä, pernassa ja suolistossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Telomeraasin aktivoiminen korjasi myös hermosoluhävikkiä edistämällä uusien hermosolujen syntymistä. Myös hajuaisti koheni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimusta johtaut Ronald DePinho Dana-Farber-instituutista uskoo, että oikeiden signaalien avulla ikääntyneiden elinten "kelloa voidaan kääntää taaksepäin" ja jo rapautuneita soluja korjata.

Ryhmä kuitenkin varoittaa, että vaikka tutkituissa hiirissä ei ilmennytkään kasvaimia, telomeraasin lisääminen voi myös lietsoa syöpää.

Tutkimuksen julkaisi Nature.


Sisältö jatkuu mainoksen alla