Kuvapörssi.
Kuvapörssi.

Ikäihminen ei pysty suodattamaan turhaa informaatiota. Siitä voi olla myös hyötyä.

Keskittymiskyky heikkenee vanhemmiten, koska ikääntyesssään aivot pystyvät huonommin suodattamaan pois häiritseviä ärsykkeitä. Tämä voi kuitenkin antaa myös kilpailuetua nuoria putkiaivoja vastaan, uusi tutkimus vihjaa.

"Vanhojen ihmisten aivot pystyvät liittämään yhteen olennaisia ja epäolennaisia tiedomuruja ja muistamaan ne tarvittaessa", sanoo tutkimuksen johtaja Karen Campbell Toronton yliopistosta.

Tutkimuksessa 24 nuorta eli 17-29-vuotiasta ja 24 vanhaa eli 60-73-vuotiasta koehenkilöä osallistui kaksiosaiseen muistitestiin. Testin ensimmäisessä osassa heille näytettiin eläinten kuvia, ja tehtävänä oli painaa nappia jos sama kuva esiintyi kahdesti peräkkäin. Kuvien päälle oli lisätty niihin liittymättömiä sanoja, kuten linnun kuvaan sana hyppy. Koehenkilöille sanottiin, ettei sanoilla ole merkitystä eikä niistä tarvitse välittää.

Kymmenen minuutin tauon jälkeen testin toisessa osassa koehenkilöiden täytyi kuitenkin muistella, mitkä kuvat ja sanat olivat esiintyneet yhdessä. Vanhat muistivat yhdistelmiä kolmanneksen paremmin kuin nuoret.

"Tämä voi olla ikääntymisen siunaus", arvioi Lynn Hasher, joka on aiemmissakin tutkimuksissan perehtynyt iän ja huomiokyvyn riippuvuuteen. "Keskittymiskyvyn heiketessä tietoisuus näennäisesti merkityksettömistä samanaikaisista tapahtumista lisääntyy. Tämäntyyppistä tieto on tärkeää tosielämän päätöksenteossa. Siksi vanhat ihmiset voivat olla viisaampia päätöksentekijöitä nuoriin verrattuna."

Tutkimuksen julkaisi Psychological Science.