Kalifornian Berkeleyn yliopiston tutkijat ovat löytäneet Itä-Etiopiasta 160 000 vuoden ikäisiä kivettyneitä fossiileja. Kahden aikuisen ja yhden lapsen kallot ovat vanhimmat tunnetut varhaisen nykyihmisen (ns. arkaainen Homo sapiens) jäänteet. A...

Kalifornian Berkeleyn yliopiston tutkijat ovat löytäneet Itä-Etiopiasta 160 000 vuoden ikäisiä kivettyneitä fossiileja. Kahden aikuisen ja yhden lapsen kallot ovat vanhimmat tunnetut varhaisen nykyihmisen (ns. arkaainen Homo sapiens) jäänteet. Aiemmat löydöt ovat noin 50 000 vuotta nuorempia.

Herton kylästä esiin kaivetut kallot paikkaavat ihmisfossiilien kokoelmassa olleen aukon. Löytö sijoittuu hominidien ja nykyihmisten Homo sapiens sapiens välimaastoon 100 000-300 000 vuotta sitten. Alalaji sai kalifornialaistutkijolta nimen Homo sapiens idaltu (idaltu on afarin kieltä ja tarkoittaa vanhempaa). Heidän mukaansa löytö todistaa ihmisen syntyneen Afrikassa ja vaeltaneen sieltä eri maanosiin.

"Kallojen avulla pystymme nyt hahmottamaan, miltä meidän välittömät esi-isämme näyttivät", arvioi paleoantropologi Tim White yliopiston uutistiedotteessa. Havainto julkaistiin tänään Nature -lehdessä.

Esi-esiemme kalloja ja kuvia voit ihmetellä täällä

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla