Ensimmäiset sepät olivat ehkä tämän näköisiä. Kuvassa Smithsonian-instituutin hahmotus afarinapinaihmisestä. Kuva: Tim Evanson
Ensimmäiset sepät olivat ehkä tämän näköisiä. Kuvassa Smithsonian-instituutin hahmotus afarinapinaihmisestä. Kuva: Tim Evanson

Kiviseppinä olivat mahdollisesti afarinapinaihmiset.

Keniasta löytyneet kivenpalat ovat osoittautuneet maailman vanhimmiksi työkaluiksi. Niillä on ikää 3,3 miljoonaa vuotta eli 700 000 vuotta enemmän kuin aikaisemmin löytyneillä kivityökalut.

Löytö on ihmisen esihistorian kannalta merkittävä. Sen perusteella ihmisen edeltäjät saattoivat käyttää työkaluja jo kauan ennen Homo-sukuun kuuluvien ilmaantumista maapallolle. Löydöstä kertoo Science-lehti uutissivullaan. Löytö julkistettiin Yhdysvalloissa Palaeoanthropology Societyn kokouksessa.

Kivityökalujen löytöpaikka on länteen Turkanajärvestä, jonka alueella on tehty useita esihistoriallisia löytöjä. Tutkija Sonia Harmandin ryhmä osui löytöpaikalle vähän vahingossa eksyttyään matkalla toiseen, aikaisemmin tutkittuun kohteeseen.

Tutkijat huomasivat hiekkaisessa maassa kivensiruja ja kivenpalasia, jotka näyttivät ensisilmäyksellä kivityökaluilta. Kaivauksissa maaperästä löytyi lisää kivestä iskettyjä lastuja sekä kiviä, joista lastut oli isketty.

Tutkijat jopa löysivät kaksi toisiinsa sopivaa kivenpalasta ja päättelivät ihmisen edeltäjän joskus työstäneen kiveä ja jättäneen palaset sitten löytöpaikalle. Löytyi myös kiviä, joita ilmeisesti oli käytetty alasimina. Kaivauksilta kertyi pitkälti toista sataa hyvin säilynyttä kivityökalun kappaletta.

Harmandin mukaan työkalut on selvästi tehty tarkoituksella, eli ne eivät ole syntyneet luonnollisesti. Samaa mieltä on Helsingin yliopiston professori Mikael Fortelius, joka on itsekin pitänyt löydettyjä palasia käsissään Turkana Basin Institutessa Turkwelissa.

”Pidän niitä kyllä tarkoituksella tehtyinä. Sitä en ole kuullut kenenkään epäilevän, vain iästä on ollut pientä vääntöä tähän asti”, Fortelius toteaa.

”Suurin osa löydöistä on hyvin isoja alasimia ja iskureita. Ne ovat niin isoja, että niitä pitäisi pitää kaksin käsin. Iskoksia on vain vähän, joidenkin mielestä liian vähän, mutta minusta se ei ole ongelmallista”, Fortelius sanoo.

Työkalut ajoitettiin paleomagneettisesti löytöpaikan kerrostumista. Menetelmä perustuu siihen, että maapallon magneettikenttä on vaihtanut suuntaa useasti. Magneettiset mineraalit ovat asettuneet kuin pienet kompassit silloisen magneettikentän suuntaisesti. Koska suunta eri aikakausilla tiedetään, sen perusteella voidaan ajoittaa kerrostumia, professori Ilmo Kukkonen Helsingin yliopiston fysiikan laitokselta tiivistää.

Viisi vuotta sitten Etiopiasta löytyi 3,4 miljoonaa vanhoja eläinten luita, joissa näytti olevan ikään kuin kivityökalujen jättämiä jälkiä. Löytö sai ristiriitaisen vastaanoton. Nyt löytyneet kivityökalut voivat vahvistaa, että jäljet luissa saattoivat olla tehtyjä. Asialla olivat ehkä afarinapinaihmiset.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Vanhimmilla työkaluilla ikää yli 3,3 miljoonaa vuotta

Peitetäänkö värkkejä viidakossa? Kylmillä alueilla ihmiset laittavat enempi päälle että tarkenisivat, ja autiomaissa on pakko olla vaatetta ettei pala auringossa. Mutta viidakossa kasvusto saattaa sopivasti varjostaa, niin ettei palamisen vaaraa ole. Vilu tulee lähinnä öisin, ja silloinhan ollaankin jo kylki kyljessa majan sisällä, sillä sysipimeässä yössä ei liiku Erkkikään, ettei saa jotain jaguaaria kimppuunsa. Kun ihmiset ovat tarpeeksi monta sukupolvea pukeutuneet pakottavien...
Lue kommentti
Tietämyskone
Seuraa 
Viestejä198
Liittynyt21.12.2014

Vanhimmilla työkaluilla ikää yli 3,3 miljoonaa vuotta

Minua taas alkoi tuossa aiemmin päivällä askarruttaa että löytyykö jostain tietoa, mistä nämä häveliäisyyskäsitykset ovat tulleet? Eli miksi esimerkiksi naisen tulee peittää rinnat tai ainakin nännit ja miksi sukupuolielinten paljastelu on kiellettyä. En tunne moiseen tarvettakaan, mutta mikä selittää miksi moinen ei ole soveliasta? Burkhalla vissiin jotain tekoa Koraanin kanssa, mutta entäs näillä ensinmainituilla.
Lue kommentti

01000101 01001110 01001001 01000001 01000011