Ensimmäiset sepät olivat ehkä tämän näköisiä. Kuvassa Smithsonian-instituutin hahmotus afarinapinaihmisestä. Kuva: Tim Evanson
Ensimmäiset sepät olivat ehkä tämän näköisiä. Kuvassa Smithsonian-instituutin hahmotus afarinapinaihmisestä. Kuva: Tim Evanson

Kiviseppinä olivat mahdollisesti afarinapinaihmiset.

Keniasta löytyneet kivenpalat ovat osoittautuneet maailman vanhimmiksi työkaluiksi. Niillä on ikää 3,3 miljoonaa vuotta eli 700 000 vuotta enemmän kuin aikaisemmin löytyneillä kivityökalut.

Löytö on ihmisen esihistorian kannalta merkittävä. Sen perusteella ihmisen edeltäjät saattoivat käyttää työkaluja jo kauan ennen Homo-sukuun kuuluvien ilmaantumista maapallolle. Löydöstä kertoo Science-lehti uutissivullaan. Löytö julkistettiin Yhdysvalloissa Palaeoanthropology Societyn kokouksessa.

Kivityökalujen löytöpaikka on länteen Turkanajärvestä, jonka alueella on tehty useita esihistoriallisia löytöjä. Tutkija Sonia Harmandin ryhmä osui löytöpaikalle vähän vahingossa eksyttyään matkalla toiseen, aikaisemmin tutkittuun kohteeseen.

Tutkijat huomasivat hiekkaisessa maassa kivensiruja ja kivenpalasia, jotka näyttivät ensisilmäyksellä kivityökaluilta. Kaivauksissa maaperästä löytyi lisää kivestä iskettyjä lastuja sekä kiviä, joista lastut oli isketty.

Tutkijat jopa löysivät kaksi toisiinsa sopivaa kivenpalasta ja päättelivät ihmisen edeltäjän joskus työstäneen kiveä ja jättäneen palaset sitten löytöpaikalle. Löytyi myös kiviä, joita ilmeisesti oli käytetty alasimina. Kaivauksilta kertyi pitkälti toista sataa hyvin säilynyttä kivityökalun kappaletta.

Harmandin mukaan työkalut on selvästi tehty tarkoituksella, eli ne eivät ole syntyneet luonnollisesti. Samaa mieltä on Helsingin yliopiston professori Mikael Fortelius, joka on itsekin pitänyt löydettyjä palasia käsissään Turkana Basin Institutessa Turkwelissa.

”Pidän niitä kyllä tarkoituksella tehtyinä. Sitä en ole kuullut kenenkään epäilevän, vain iästä on ollut pientä vääntöä tähän asti”, Fortelius toteaa.

”Suurin osa löydöistä on hyvin isoja alasimia ja iskureita. Ne ovat niin isoja, että niitä pitäisi pitää kaksin käsin. Iskoksia on vain vähän, joidenkin mielestä liian vähän, mutta minusta se ei ole ongelmallista”, Fortelius sanoo.

Työkalut ajoitettiin paleomagneettisesti löytöpaikan kerrostumista. Menetelmä perustuu siihen, että maapallon magneettikenttä on vaihtanut suuntaa useasti. Magneettiset mineraalit ovat asettuneet kuin pienet kompassit silloisen magneettikentän suuntaisesti. Koska suunta eri aikakausilla tiedetään, sen perusteella voidaan ajoittaa kerrostumia, professori Ilmo Kukkonen Helsingin yliopiston fysiikan laitokselta tiivistää.

Viisi vuotta sitten Etiopiasta löytyi 3,4 miljoonaa vanhoja eläinten luita, joissa näytti olevan ikään kuin kivityökalujen jättämiä jälkiä. Löytö sai ristiriitaisen vastaanoton. Nyt löytyneet kivityökalut voivat vahvistaa, että jäljet luissa saattoivat olla tehtyjä. Asialla olivat ehkä afarinapinaihmiset.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Vanhimmilla työkaluilla ikää yli 3,3 miljoonaa vuotta

Peitetäänkö värkkejä viidakossa? Kylmillä alueilla ihmiset laittavat enempi päälle että tarkenisivat, ja autiomaissa on pakko olla vaatetta ettei pala auringossa. Mutta viidakossa kasvusto saattaa sopivasti varjostaa, niin ettei palamisen vaaraa ole. Vilu tulee lähinnä öisin, ja silloinhan ollaankin jo kylki kyljessa majan sisällä, sillä sysipimeässä yössä ei liiku Erkkikään, ettei saa jotain jaguaaria kimppuunsa. Kun ihmiset ovat tarpeeksi monta sukupolvea pukeutuneet pakottavien...
Lue kommentti
Tietämyskone
Seuraa 
Viestejä195
Liittynyt21.12.2014

Vanhimmilla työkaluilla ikää yli 3,3 miljoonaa vuotta

Minua taas alkoi tuossa aiemmin päivällä askarruttaa että löytyykö jostain tietoa, mistä nämä häveliäisyyskäsitykset ovat tulleet? Eli miksi esimerkiksi naisen tulee peittää rinnat tai ainakin nännit ja miksi sukupuolielinten paljastelu on kiellettyä. En tunne moiseen tarvettakaan, mutta mikä selittää miksi moinen ei ole soveliasta? Burkhalla vissiin jotain tekoa Koraanin kanssa, mutta entäs näillä ensinmainituilla.
Lue kommentti

01000101 01001110 01001001 01000001 01000011

Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa
Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta. Se ahmii ainetta ja säteilee hurjasti. Kuva: Nasa

Eniten silti luettiin uutista Pääsiäissaaren patsaiden kivihatuista.  

1. Pääsiäissaaren kivihattujen arvoitus ratkesi

Muinaiset pääsiäissaarelaiset hyödynsivät fysiikkaa nokkelasti.

2. Suomalaisten yleisin veriryhmä altistaa ärjylle ripulille

Tietty kolibakteeri tarttuu suoliston seinämään herkemmin, jos henkilö kuuluu A-veriryhmään.

3. Hivin siedon salaisuus alkaa paljastua

Prosentin murto-osalla hiv-tartunnan saaneista on poikkeuksellisia tappajasoluja, jotka ilmeisesti vangitsevat sairastuneet solut imukudokseen.

4. Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut kuolevat oudosti

Kolmestatoista vanhimmasta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

5. Alzheimer voi vaeltaa kuin syöpä

Tautiproteiinia valmistuu elimistössä muuallakin kuin aivoissa.

6. Kivikauden heimosodat niittivät valtaosan miehistä

Tappamisen jäljet näkyvät yhä geeneissämme, osoittaa Stanfordin yliopiston uusi tutkimus.

7. Ihminen haistaa toisen pelon

Hammaslääkäriopiskelijat tekivät enemmän virheitä, kun he harjoittelivat operaatioita nukella, jolle oli puettu ahdistuneen ihmisen aiemmin käyttämä paita.

8. Suurtutkimus laittoi huumeet vaarallisuusjärjestykseen

Huumeista ”taikasienet” vievät käyttäjiä vähiten sairaalaan, kertoo maailmanlaajuinen kyselytutkimus.

9. Silmälasit saattavat todella kieliä älystä

Älykkyyteen vaikuttavat geenit ovat yhteydessä myös huonompaan näkökykyyn.

10. Hirviömäinen musta aukko kasvaa ennätysvauhdilla

Musta aukko nielee Auringon verran massaa kahdessa päivässä.

Tiede-lehden päivittäiset tiedeuutiset jäävät kesätauolle ja palaavat 1. elokuuta.

Ilmaviljely vauhditti siemenperunoiden tuotantoa.

Uusi suomalainen varhaisperuna Jussi tuli markkinoille kolme vuotta sitten. Lajike osoittautui niin suosituksi, että siemenperunat ovat kahtena keväänä loppuneet kesken. Vasta täksi kaudeksi sitä oli ammattiviljelijöille riittävästi, 500 tonnia.

Suuri kysyntä yllätti kaikki.

Jussin siemeniä alettiin kasvattaa Suomen siemenperunakeskuksessa myös aeroponisesti, ilman multaa, koska niitä piti saada viljelijöille paljon ja nopeasti. Perinnäisellä tavalla olisi saatu riittävä määrä siemenperunoita viidessä vuodessa, mutta uusi ilmaviljelymenetelmä nopeutti tuotantoa.

Aeroponisten perunoiden varret varttuvat luonnonvalossa tai ledien loisteessa kaapin päällä, juuret ja maavarret taas venyvät kaapin sisällä pimeässä. Juuristoon ja mukulavyöhykkeelle vain ruiskutetaan ajoittain ravinnesumua.

Jos mukulat poimitaan 30–35-millisinä, kasvi innostuu tekemään niitä jatkuvasti lisää. Kasvi ei ymmärrä vanheta vaan kasvaa ja kasvaa. 

Keskimäärin menetelmä kymmenkertaistaa sadon. Jos turpeessa kehittyy vaikka kolme mukulaa, aeroponisesti niitä syntyy vähintään 30.

Työläs jalostaa

Ajatus uudesta suomalaista perunalajikkeesta syntyi toistakymmentä vuotta sitten. Tavoitteena oli kehittää kaunis, maukas, satoisa ja aikaisen kevään kylmässä maassa selviävä peruna. Sen piti myös kestää tauteja ja soveltua Suomen lyhyeen kasvukauteen ja runsaaseen valoon.

Helpommin sanottu kuin tehty. Perunan perimä sisältää neljä versiota jokaisesta geenistä, kun esimerkiksi ihmisellä niitä on kaksi. Tämän vuoksi kahden perunalajikkeen risteyttäminen tuottaa tuhansia erilaisia vaihtoehtoja. Jotta kaikki halutut ominaisuudet saadaan samaan kasviin, tarvitaan runsaasti jälkeläisiä, joista karsia.

Vuosien jalostustyö tuotti Jussin. Muutamassa vuodessa se on kahmaissut kolmasosan varhaisperunan 800 viljelyalasta. Kahdella muulla kolmanneksella kasvaa Timoa ja saksalaista Solistia. 

Missään muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa ei kuitenkaan ymmärretä varhaisperunan arvoa. Jussi sai nimensäkin siitä, että sitä on tarkoitus syödä juhannuksena.

 

Lue lisää

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Arja Kivipelto kertoo, miten uuden perunalajikkeen kehitys ideasta lautasille eteni. Hän kertoo myös, mistä peruna on peräisin – ja miten ja miksi se valloitti maailman.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä