Ensimmäiset sepät olivat ehkä tämän näköisiä. Kuvassa Smithsonian-instituutin hahmotus afarinapinaihmisestä. Kuva: Tim Evanson
Ensimmäiset sepät olivat ehkä tämän näköisiä. Kuvassa Smithsonian-instituutin hahmotus afarinapinaihmisestä. Kuva: Tim Evanson

Kiviseppinä olivat mahdollisesti afarinapinaihmiset.

Keniasta löytyneet kivenpalat ovat osoittautuneet maailman vanhimmiksi työkaluiksi. Niillä on ikää 3,3 miljoonaa vuotta eli 700 000 vuotta enemmän kuin aikaisemmin löytyneillä kivityökalut.

Löytö on ihmisen esihistorian kannalta merkittävä. Sen perusteella ihmisen edeltäjät saattoivat käyttää työkaluja jo kauan ennen Homo-sukuun kuuluvien ilmaantumista maapallolle. Löydöstä kertoo Science-lehti uutissivullaan. Löytö julkistettiin Yhdysvalloissa Palaeoanthropology Societyn kokouksessa.

Kivityökalujen löytöpaikka on länteen Turkanajärvestä, jonka alueella on tehty useita esihistoriallisia löytöjä. Tutkija Sonia Harmandin ryhmä osui löytöpaikalle vähän vahingossa eksyttyään matkalla toiseen, aikaisemmin tutkittuun kohteeseen.

Tutkijat huomasivat hiekkaisessa maassa kivensiruja ja kivenpalasia, jotka näyttivät ensisilmäyksellä kivityökaluilta. Kaivauksissa maaperästä löytyi lisää kivestä iskettyjä lastuja sekä kiviä, joista lastut oli isketty.

Tutkijat jopa löysivät kaksi toisiinsa sopivaa kivenpalasta ja päättelivät ihmisen edeltäjän joskus työstäneen kiveä ja jättäneen palaset sitten löytöpaikalle. Löytyi myös kiviä, joita ilmeisesti oli käytetty alasimina. Kaivauksilta kertyi pitkälti toista sataa hyvin säilynyttä kivityökalun kappaletta.

Harmandin mukaan työkalut on selvästi tehty tarkoituksella, eli ne eivät ole syntyneet luonnollisesti. Samaa mieltä on Helsingin yliopiston professori Mikael Fortelius, joka on itsekin pitänyt löydettyjä palasia käsissään Turkana Basin Institutessa Turkwelissa.

”Pidän niitä kyllä tarkoituksella tehtyinä. Sitä en ole kuullut kenenkään epäilevän, vain iästä on ollut pientä vääntöä tähän asti”, Fortelius toteaa.

”Suurin osa löydöistä on hyvin isoja alasimia ja iskureita. Ne ovat niin isoja, että niitä pitäisi pitää kaksin käsin. Iskoksia on vain vähän, joidenkin mielestä liian vähän, mutta minusta se ei ole ongelmallista”, Fortelius sanoo.

Työkalut ajoitettiin paleomagneettisesti löytöpaikan kerrostumista. Menetelmä perustuu siihen, että maapallon magneettikenttä on vaihtanut suuntaa useasti. Magneettiset mineraalit ovat asettuneet kuin pienet kompassit silloisen magneettikentän suuntaisesti. Koska suunta eri aikakausilla tiedetään, sen perusteella voidaan ajoittaa kerrostumia, professori Ilmo Kukkonen Helsingin yliopiston fysiikan laitokselta tiivistää.

Viisi vuotta sitten Etiopiasta löytyi 3,4 miljoonaa vanhoja eläinten luita, joissa näytti olevan ikään kuin kivityökalujen jättämiä jälkiä. Löytö sai ristiriitaisen vastaanoton. Nyt löytyneet kivityökalut voivat vahvistaa, että jäljet luissa saattoivat olla tehtyjä. Asialla olivat ehkä afarinapinaihmiset.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Vanhimmilla työkaluilla ikää yli 3,3 miljoonaa vuotta

Peitetäänkö värkkejä viidakossa? Kylmillä alueilla ihmiset laittavat enempi päälle että tarkenisivat, ja autiomaissa on pakko olla vaatetta ettei pala auringossa. Mutta viidakossa kasvusto saattaa sopivasti varjostaa, niin ettei palamisen vaaraa ole. Vilu tulee lähinnä öisin, ja silloinhan ollaankin jo kylki kyljessa majan sisällä, sillä sysipimeässä yössä ei liiku Erkkikään, ettei saa jotain jaguaaria kimppuunsa. Kun ihmiset ovat tarpeeksi monta sukupolvea pukeutuneet pakottavien...
Lue kommentti
Tietämyskone
Seuraa 
Viestejä195
Liittynyt21.12.2014

Vanhimmilla työkaluilla ikää yli 3,3 miljoonaa vuotta

Minua taas alkoi tuossa aiemmin päivällä askarruttaa että löytyykö jostain tietoa, mistä nämä häveliäisyyskäsitykset ovat tulleet? Eli miksi esimerkiksi naisen tulee peittää rinnat tai ainakin nännit ja miksi sukupuolielinten paljastelu on kiellettyä. En tunne moiseen tarvettakaan, mutta mikä selittää miksi moinen ei ole soveliasta? Burkhalla vissiin jotain tekoa Koraanin kanssa, mutta entäs näillä ensinmainituilla.
Lue kommentti

01000101 01001110 01001001 01000001 01000011

Kantasolut lievensivät aivojen tulehdusta, joka lisää juomiseen repsahtamisen riskiä.

Ihmisen kantasolujen avulla on vähennetty rottien juomista ja alkoholin kulutusta jopa 90 prosenttia.

Chilen yliopiston tutkijat etsivät rottien avulla hoitoa alkoholismille. He juottivat laboratoriossa rotille 17 viikon ajan vodkaa päivittäin. Vaihtoehtona oli vesi.

Jokaisena päivänä rotat kuluttivat viinaa määrän, joka vastaa yhtä pulloa vodkaa. Rotat totutettiin näin alkoholin kulutukseen, kertovat The Times -lehden verkkosivut.

Ryyppyputken jälkeen rotat olivat ilman vodkaa kaksi viikkoa. Sen päätteeksi tutkijat yrittivät hoitaa rottia injektoimalla niihin ihmisten kantasoluja.

Kantasolut oli eristetty ihmisen rasvakudoksesta, joka oli saatu rasvaimussa. Kantasoluja viljeltiin sellaisissa oloissa, että niiden koko pieneni. Näin ne pääsivät helpommin suoneen, sanoo tutkija Yedy Israel ResearchGate-verkkojulkaisussa.

Kantasolujen injektoinnin jälkeen rotat totutettiin uudelleen alkoholiin. Kahden vuorokauden jälkeen jotkut rotat joivat jopa 90 prosenttia vähemmän alkoholia.

”Tämä tutkimus viittaa siihen, että kantasolujen laitto suoneen voi olla uusi tehokas tapa hoitaa alkoholin väärinkäyttöä”, sanovat tutkijat tiedelehti Naturessa.

Kantasoluhoito vähensi alkoholiperäistä aivojen tulehdustilaa ja oksidatiivista stressiä. Niiden tiedetään lisäävän takaisin juomiseen repsahtamisen riskiä.

Tulokset ovat lupaavia, mutta lisää tutkimusta tarvitaan. Kokeita ihmisillä pitää toteuttaa.

bdbdbd
Seuraa 
Viestejä161
Liittynyt16.10.2016

Rotat paranivat alkoholismista ihmisen kantasoluilla

Käyttäjä6678 kirjoitti: Voi hyvänen aika. ”Tämä tutkimus viittaa siihen, että kantasolujen laitto suoneen voi olla uusi tehokas tapa hoitaa alkoholin väärinkäyttöä”, sanovat tutkijat tiedelehti Naturessa. Päihdehäiriö, addiktio, on parantumaton sairaus, johon euvät lääkkeet auta. Jos alkoholisti haluaa juoda, hän juo. Jos alkoholisti ei halua juoda, hän juo silti. Edukaatiota, vertaistukea, yms. olisi lisättävä pikemmin kuin etsiä vain fysiologisia syitä juomiselle. Suhtaudun erittäin...
Lue kommentti
getrud
Seuraa 
Viestejä202
Liittynyt9.3.2016

Rotat paranivat alkoholismista ihmisen kantasoluilla

Käyttäjä6678 kirjoitti: Voi hyvänen aika. ”Tämä tutkimus viittaa siihen, että kantasolujen laitto suoneen voi olla uusi tehokas tapa hoitaa alkoholin väärinkäyttöä”, sanovat tutkijat tiedelehti Naturessa. kaikkia Päihdehäiriö, addiktio, on parantumaton sairaus, johon euvät lääkkeet auta. Jos alkoholisti haluaa juoda, hän juo. Jos alkoholisti ei halua juoda, hän juo silti. Edukaatiota, vertaistukea, yms. olisi lisättävä pikemmin kuin etsiä vain fysiologisia syitä juomiselle. Suhtaudun erittäin...
Lue kommentti

Nykysuomalaisten esivanhemmat syrjäyttivät alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa

Suomen varhaiset asukkaat muistuttivat perimältään enemmän nykyisiä saamelaisia kuin nykysuomalaisia. Tämä selviää kansainvälisen tutkijaryhmän tekemistä suomalaisen muinais-dna:n tutkimuksista, joiden tuloksia julkaisiin nyt ensi kertaa.

Tuloksista kerrottiin Biorxiv-verkkopalvelussa ja Helsingin Sanomien jutussa.

Nykysuomalaisten perimästä merkittävä osa eli 5–10 prosenttia on itäistä perua. Tämä osa on periytynyt muinaisilta populaatioilta, jotka ovat sukua nykyisille pohjoisaasialaisille, kuten siperialaisille nganasaneille.

Vielä ei tiedetä, mistä tämä aasialainen geneettinen komponentti tarkalleen ottaen on peräisin.

Sitä ei ole löytynyt tähän saakka mistään muinais-dna:n näytteistä Suomen lähialueilta eli Itämeren alueelta tai Venäjältäkään.

Tuoreissa muinais-dna:n tutkimuksissa on nyt löydetty tätä muinaissiperialaista perimää ensimmäisen kerran.

Tutkijat selvittivät 11:n Suomessa tai Luoteis-Venäjällä muinoin eläneen ihmisen koko perimän. Varhaisimmat heistä elivät 3 500 vuotta sitten Kuolan niemimaalla lähellä Murmanskia. Myöhäisimmät analysoidut näytteet ovat 1800-luvulta.

Muinaista siperialaisperimää löytyi eniten nimenomaan vanhimmista, Kuolan alueelta saaduista dna-näytteistä. Löytö on vanhin suora geneettinen todiste siitä, että alueelle on saapunut väestöä idästä Siperiasta.

Koillisen Euroopan nykyväestön erikoinen perimä johtuu siis siitä, että Siperiasta on tullut näille alueille väestöä jo ainakin 3 500 vuotta sitten. Tämä perimä sekoittui alueelle myöhemmin saapuneen väestön perimän kanssa, varsinkin niiden, jotka nykyisin puhuvat uralilaisia kieliä.

Nyt julkaistiin myös ensimmäiset muinais-dna:n tulokset nykyisen Suomen alueelta. Ne ovat Levänluhdan vesihautaan Isossakyrössä rautakaudella haudatuista seitsemästä ihmisestä.

Näistä näytteistä kuusi muistuttaa enemmän nykysaamelaisten kuin nykysuomalaisten perimää. Yksi muistuttaa eniten nykyisiä liettualaisia, norjalaisia ja islantilaisia.

Tutkijoiden mukaan nykyisten saamelaisten esivanhemmat asuttivat rautakaudella laajempaa aluetta kuin nykyisin. ”Se täydentää historiallisia ja lingvistisiä todisteita Suomen väestöhistoriasta”, tutkijat toteavat.

Monet kielitieteilijät ovat esittäneet, että Suomen alueella puhuttiin saamen kieliä ennen nykysuomalaisten esivanhempien saapumista. On arveltu, että varsinkin Etelä-Pohjanmaalla puhuttiin eteläistä saamen murretta 1000-luvun lopulle, jolloin suomen varhaiset muodot syrjäyttivät sen. Historiallisten lähteiden perusteella on tiedetty, että Keski-Suomen seurakunnissa oli ”lappalaisia” vielä 1500-luvulla.

”Nykysuomalaisten esivanhemmat siis syrjäyttivät Suomen alkuperäisen väestön mutta myös sekoittuivat sen kanssa. Tämä alkuperäinen väestö on todennäköisesti nykyisten saamenkielisten edeltäjä”, tutkimuksessa todetaan.

Biorxivissa julkaistuja tuloksia ei ole vielä vertaisarvioitu. Tutkimusryhmä aikoo julkistaa nämä 11 esihistoriallisen ihmisen dna-tulokset kokonaisuudessaan jossain vertaisarvioidussa tieteellisessä julkaisussa lähiaikoina.

”Tulokset tarkentavat entisestään kuvaa Suomen esihistoriasta”, sanoo genetiikan professorina Lontoon King’s Collegessa ja Tukholman Karoliinisessa instituutissa työskentelevä Juha Kere.

”Muutama vuosi sitten linjattiin muinais-dna-tutkimuksen avulla, että eurooppalaisten taustalta löytyy kolme muinaisväestöä. Nyt esitettävät tulokset Leväluhdan suokalmistosta sopivat hyvin kuvaan kantaväestön saamelais-siperialaisesta alkuperästä.”

Muinais-dna:ta saadaan eristetyksi ikivanhoista luista ja hampaista. Eri puolilta Eurooppaa löytyneiden ihmisjäänteiden dna-tuloksia verrataan toisiinsa ja nykyisin elävien ihmisten dna:han.

Jo jonkin aikaa on ollut tiedossa, että nykysuomalaisten perimästä viidestä kymmeneen prosenttia on siperialaista. Osuus kasvaa, kun siirrytään pohjoiseen. Saamelaisilla se on parikymmentä prosenttia.