H. L. Hunley oli ensimmäinen sukellusvene, joka upotti toisen aluksen. Samalla se kuitenkin upposi myös itse miehistöineen 1864. Conrad Wise Chapmanin maalaus. Kuva: Wikimedia Commons
H. L. Hunley oli ensimmäinen sukellusvene, joka upotti toisen aluksen. Samalla se kuitenkin upposi myös itse miehistöineen 1864. Conrad Wise Chapmanin maalaus. Kuva: Wikimedia Commons

Etelävaltioiden rakentama sukellusvene upposi 150 vuotta sitten Yhdysvaltojen sisällissodassa. Miehistön kohtalo on ollut mysteeri.

Yhdysvaltojen sisällissodassa vuonna 1864 käytiin ensimmäinen meritaistelu, jossa sukellusvene upotti toisen aluksen.

Pohjoisvaltioiden laivasto piiritti Charlestonin satamakaupunkia Etelä-Carolinassa. Etelävaltioiden uusi sukellusvene H. L. Hunley lähetettiin taisteluun.

Hunley oli laivan painesäiliöstä muotoiltu laite, joka toimi lihasvoimalla. Upseeri ohjasi peräsintä. Seitsemän hengen miehistö pyöritti kampea, joka antoi voimaa potkurille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Taistelua varten aluksessa oli puomitorpedo. Se oli pitkään puomiin kiinnitetty miina, jonka sukellusvene saattoi työntää kiinni vihollislaivaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Illalla 17. helmikuuta Hunley ajoi Charlestonin edustalla miinansa kiinni pohjoisvaltioiden sotalaivaan USS Housatoniciin. Se upposi viidessä minuutissa, kun miina räjähti.

Sukellusvene ei kuitenkaan koskaan palannut kotisatamaansa, vaan upposi matkalla.

Tuhon syy on ollut mysteeri. Kun sukellusvene löytyi viimein 1990-luvulla, miehistön havaittiin kuolleen asemiinsa potkurikammen ääreen.

Heidän arveltiin tukehtuneen hapenpuutteeseen tai hukkuneen veneen täytyttyä vedellä. Alus oli kuitenkin käytännössä ehjä. Miehistön luurangoissa ei ollut merkkejä vammoista.

Duken yliopiston tutkija Rachel Lance uskoo, että miehistö kuoli oman pommin aiheuttamaan iskuaaltoon.

Räjähdepuomi sukellusveneen keulassa oli vain viisi metriä pitkä. Miehistö oli niin lähellä räjähdystä, että he kuolivat käytännössä heti, kun paineaalto repi heidän keuhkonsa.

Paineaalto kulkee ilmassa 340 metriä ja veden alla 1 500 metriä sekunnissa. Keuhkoissa nesteen ja ilman sekoitus hidastaa aaltoa niin, että aalto repii keuhkoja 60 millisekuntia.

Verisuonten revetessä miesten keuhkot täyttyivät verestä ja he kuolivat hetkessä. Räjähdys aiheutti todennäköisesti myös vakavia aivovaurioita, Lance kertoo tiedotteessa.

On erikoista, että pommi suunniteltiin räjähtämään lähellä. Arkistotiedot viittaavat siihen, että suunnittelijat kyllä ymmärsivät paineaallon matkaavan vedessä todella pitkälle.

Räjähdyksen jälkeen Hunley ajelehti 300 metrin päähän juuri upottamastaan sotalaivasta ja painui itsekin pohjamutiin.

Hunley oli kovan onnen alus, sillä se upposi kahdesti jo testivaiheessa. Lyhyen palveluksensa aikana se vei hengen yhteensä 21 etelävaltioiden mieheltä. Aluksen upottamasta sotalaivasta kuoli viisi pohjoisvaltioiden miestä.

Lancen tutkimuksen julkaisi PLoS ONE. Se löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla