Kansalliskirjasto digitoi messukirjan vuodelta 1488.

Vanhinta juuri Suomea varten tilattua painettua kirjaa voi nyt ihailla verkossa. Kansalliskirjasto on digitoinut hallussaan olevat osat messukirja Missale Aboensesta, joka on painettu vuonna 1488.

Missale Aboensen painattivat vuonna 1488 Turun piispa Konrad Bitz ja tuomiorovasti Maunu Särkilahti Lyypekissä. Latinankielinen teos sisältää messun osat kirkkovuoden mukaisine raamatunteksteineen ja rukouksineen. Se on ainoa suomalaisen kirjallisuuden inkunaabeli eli kehtopainate, jolla tarkoitetaan ennen vuotta 1501 painettua kirjaa.

Missale Aboense on muunnelma yleiseurooppalaisesta messukirjasta. Turun Missale sisältää täydellisenä 266 + 1 lehteä. Tämän loisteliaan kirjan pääteksti on ladottu goottilaisen kirjaimen tekstuuramuodolla kahdeksi palstaksi lukuun ottamatta kalenteria taulukoineen ja canon missaeta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Painovärinä on musta ja punainen. Tekstiä somistavat lombardialaiset alkukirjaimet sekä kahdeksan suurta ja kaksi pientä kuvallista puupiirrosalkukirjainta. Osa Missalen suurista alkukirjaimista on maalattu käsin, yleensä sinisellä, joskus pergamenttilehdille myös kullalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Missalesta on säilynyt alkuperäisenä vain yksi lähes täydellinen pergamenttikappale, joka on peräisin Halikon kirkosta. Sen omistaa Kööpenhaminan kuninkaallinen kirjasto. Kansalliskirjastossa on voutien tilikirjojen kansina olleista lehdistä koottu kaksi epätäydellistä pergamenttikappaletta, joista toinen on lahjoitettu Jyväskylän yliopiston kirjastolle.

Missale Aboensesta on otettu kaksi näköispainosta, vuosina 1971 ja 1988. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla