Riski suurenee kolmanneksen, kun isä ikääntyy kymmenellä vuodella.

Downin syndrooman lisäksi myös muut kromosomivirheet saattavat liittyä isän ikään. Ainakin ylimääräisestä X-kromosomista aiheutuva Klinefelterin oireyhtymä näyttäisi olevan yleisempi vanhojen miesten siittämillä lapsilla.

Riski suurenee noin kolmanneksen isän iän kasvaessa kymmenellä vuodella, tuore brittitutkimus osoittaa. Käytännössä riski on kuitenkin pienehkö ja joka tapauksessa vähäisempi kuin äidin korkeaan ikään liittyvä, tutkijat huomauttavat.

Tutkimuksessa yhdistettiin 12 Euroopan maan rekisteritietoja maissa vuosina 1980–2005 diagnosoiduista kromosomipoikkeavuuksista sekä niiden takia keskeytetyistä raskauksista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aineistossa oli yhteensä 374 Pataun oireyhtymää, 929 Edwardsin oireyhtymää, 295 Klinefelterin oireyhtymää, 28 XYY-oireyhtymää ja 5 627 Downin oireyhtymää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Klinefelterin lisäksi isän ikä saattoi lisätä myös muiden tutkittujen kromosomivirheiden riskiä. Tulokset eivät kuitenkaan olleet tilastollisesti merkitseviä eli ne saattoivat johtua sattumasta.

Klinefelterin oireyhtymälle on ominaista mm. pitkäraajaisuus, lievä rintojen kasvu, pienet kivekset ja siittiöiden puuttumisesta aiheutuva hedelmättömyys. Monilla oireyhtymä ei vaikuta elämään millään tavoin, ja se saatetaan havaita vasta aikuisena hedelmättömyyden syitä selvittäessä. Klinefelterin oireyhtymä todetaan yhdellä tai kahdella poikalapsella tuhannesta.

Tutkimuksen julkaisi Archives of Disease in Childhood.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Sisältö jatkuu mainoksen alla