Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Naisia masentaa enemmän alkuun, mutta sitten miehet menevät ohi.

Vanhemmat ihmiset eivät olekaan tyytyväisempiä elämäänsä kuin keski-ikäiset. Tähän ainakin päätyi australialainen tutkimus.

Havainto ei pidä yhtä niiden tutkimusten kanssa, joissa on löydetty niin sanottu onnellisuuden U-käyrä. Näiden mukaan ihmisen onnellisuus laskee pohjalukemiin keski-iässä ja mielialat kohoavat taas vanhemmalla iällä. Ihminen on siis tyytyväisimmillään noin pari- ja seitsemänkymppisenä.

Nyt Bradfordin yliopiston tutkija Helena Chuin työtovereineen huomasi, että masentuneisuus lisääntyykin 65-vuotiaasta lähtien. Aiemmin masennusoireiden on huomattu runsastuvan vasta 85 ikävuoden jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Naisille masennusoireita on varhaisessa vanhuudessa aluksi enemmän. Miehet kuitenkin kurovat eron umpeen, ja 80 ikävuoden tienoilla tilanne kääntyy ja heillä alkaa olla enemmän masentuneisuutta kuin naisilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mielialaa laskivat fyysiset vaivat, sairaudet - etenkin krooniset sekä kuoleman lähestyminen. 

Tutkimuksessa seurattiin 15 vuoden ajan yli kahta tuhatta ikääntynyttä australialaista. Tulokset julkaisi Psychology and Aging, ja niistä kerrottiin Bradfordin yliopiston verkkosivulla. Siellä on myös linkki itse tutkimukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla