Kokemus täysin vapaasta päätöksestä on illuusio, osoittavat neuropsykologiset kokeet.  Kuva: Getty Images
Kokemus täysin vapaasta päätöksestä on illuusio, osoittavat neuropsykologiset kokeet. Kuva: Getty Images

Uskomme, että teemme tietoisia päätöksiä, mutta oikeasti aivot päättävät, ennen kuin itse päätät mitään.

Mitä tapahtuu, kun poimit pöydältä kahvikupin? Muodostat ensin aikomuksen, josta lähtee tieto aivojen tekoja suunnitteleville hermosoluille. Nämä lähettävät määräyksen eteenpäin liikehermoille, jotka komentavat käden ja sormien lihaksia. Ne tekevät työtä käskettyä, ja lopulta pitelet kuppia kädessäsi. Eikö niin?

Tämä tapahtumien järjestys vastaa arkikokemustamme niin hyvin, että lähes jokainen vastaa kyllä.

Kokemus ei kuitenkaan vastaa todellisuutta. Lukuisat tutkimukset osoittavat, että aivomme päättävät teon tekemisestä ensin ja tietoinen aikomus herää vasta sen jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Fysiologit huomasivat jo 1960-luvulla, että noin sekuntia ennen kuin ihminen tekee jotain, aivojen sähkökäyrässä näkyy niin sanottu valmiuspotentiaali. Sitä pidettiin pitkään merkkinä tahdosta. Luulon kumosi yhdysvaltalainen neurotieteilijä Benjamin Libet 1980-luvulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 Libet kytki koehenkilöt sähkökäyrää piirtävään eeg-laitteeseen. Sitten hän pyysi heitä liikauttamaan rannettaan milloin halusivat. Koehenkilöiden eteen oli asetettu kellotaulu, jonka viisari pyöri nopeasti. Heidän piti tarkkailla kelloa ja panna merkille, missä kohtaa viisari oli, kun he saivat päähänsä tehdä liikkeen. Se kertoisi tietoisen päätöksen hetken.

Kuten odotettua, liikettä edelsi aina valmiuspotentiaali. Yllättävää sen sijaan oli, että se näkyi aivosähkökäyrässä yli kolme sekunnin kymmenystä ennen tietoista päätöstä käden liikauttamisesta. Aivomme siis tekevät ratkaisun ennen kuin tiedämme siitä itse.

Sittemmin useat tutkijat ovat tehneet samantapaisia kokeita ja saaneet samanlaisia tuloksia. Australialaisen South New Walesin yliopiston psykologian professori Joel Pearson työtovereineen osoitti äskettäin kokeissaan, että päätöksen pystyy ennustamaan aivojen magneettikuvista jopa 11 sekuntia ennen kuin ihminen itse kokee tekevänsä sen. Tutkijat kykenivät ennustamaan, mitä väriä koehenkilö ajatteli.

Moni pitää tuloksia osoituksena siitä, että meillä ei ole vapaata tahtoa. Vuonna 2007 kuollut Libet itse uskoi, että vapaa tahtomme rajoittuisi eräänlaiseen veto-oikeuteen, tietoisuuden kykyyn pysäyttää aivojen aloittama teko. Vapauden hetki olisi siis se jokunen sekunnin kymmenesosa, joka erottaa tahdon tunteen syntymisen varsinaisesta ranteen liikautuksesta.

Libetin ehdotuksen ongelmana on, että teon pysäytys on teko sekin. Sitäkin edeltää väistämättä aivojen tiedostamaton päätös, jonka tuloksena pysäytys tapahtuu.

Emme näytä pääsevän mihinkään siitä, että aivot päättävät ja tietoinen mieli seuraa perässä. Neurobiologisesta koneistostamme ei siis löydy vapaata tahtoa.

 

Lue lisää                                                                                                                                                                

Kesäkuun Tiede-lehdessä on pitkä artikkeli, jossa tiedetoimittaja Mikko Puttonen kertoo, miten vapaata tahtoa on jäljitetty aivoista. Hän kertoo myös, miten vapaan tahdon puuttuminen muuttaa suhtautumistamme moraalikysymyksiin ja rikollisuuteen.

Jos aihe kiinnostaa, käy ostamassa paperilehti tai iPad-digilehti.

Jos olet Sanoman jonkin aikakauslehden tilaaja, voit lukea artikkelin kirjautumalla tilaajatunnuksillasi Digilehdet-palveluun.

Ellet ole vielä aktivoinut digilukuominaisuutta, tee se osoitteessa https://oma.sanoma.fi/aktivoi/digilehdet. Aktivoinnin jälkeen pääset kirjautumaan suoraan digilehdet.fi-palveluun.

Ellet ole tilaaja, voit hyödyntää maksutonta tutustumistilausta, joka tarjoaa neljän viikon lukuoikeuden Tiede-lehden artikkeleihin.

Pääset tekemään tilauksen klikkaamalla tätä artikkelilinkkiä.

 

JPI
Seuraa 
Viestejä27638

offmind kirjoitti:
(Valmius)potentiaali jonkin tekemiseen ei ole sama asia päätös siitä mitä tekee, joten tuskin sellainen kumoaa vapaata tahtoa.  

Mutta se oli hieman huvittavaa, että ensin jutussa väitetään, että vapaa tahto on harha ja sitten pyydetään ostamaan Tiede-lehti :-D

Bravo ! Juuri noin.
Itseasiassa nyt tajutaan jo paremmissa tiedepiireissä, että kokeessa, jossa nappia painetaan ja kerrotaan missä viisari silloin oli ei ole kysymys napin painamisesta ja viisarin aseman kertomisesta. Siinä on nimittäin kysymys ainakin tarkasteltavana olosta, pyrkimyksestä toimia satunnaisesti, napin painamisesta ja viisarin aseman ilmoittamisesta eli vapaan tahdon kannalta käytännössä täysin merkityksettlmistä toiminnoista.
Mutta kaikkein hölmöintä on oikeastaan väittää yhtään mitään vapaasta tahdosta vaikka kellään ei ole juuri mitään hajua siitä mitä on tietoisuus eikä siten edes kunnon määritelmää siitä mitä vapaa tahto on.

3³+4³+5³=6³

offmind
Seuraa 
Viestejä17751

(Valmius)potentiaali jonkin tekemiseen ei ole sama asia päätös siitä mitä tekee, joten tuskin sellainen kumoaa vapaata tahtoa.  

Mutta se oli hieman huvittavaa, että ensin jutussa väitetään, että vapaa tahto on harha ja sitten pyydetään ostamaan Tiede-lehti :-D

“He was a dreamer, a thinker, a speculative philosopher...or, as his wife would have it, an idiot.” Douglas Adams

Sisältö jatkuu mainoksen alla