Kuva: <span class="photographer">Nicky Clayton, Ian Cannell/University of Cambridge</span>
Kuva: Nicky Clayton, Ian Cannell/University of Cambridge

Kalifornianpensasnärhi piilottaa ruokansa visusti, jos sitä vakoillaan.

”Kyllä varas varkaan tuntee”, pätee myös lintujen maailmassa. Näin voi päätellä Cambridgen yliopiston professori Nicola Claytonin johtamasta tutkimuksesta, jossa on selvitetty kalifornianpensasnärhen (Aphelocoma californica) ruoankätkemisstragioita. Jos linnut huomaavat, että niitä vakoillaan, ne kätkevät ruokansa toistamiseen.

Clayton kiinnostui kalifornianpensasnärhien käyttäytymisestä opiskellessaan Kalifornian yliopistossa, jonka kampuksella ne taistelivat opiskelijoiden ruoantähteistä. Tavallisesti linnut kätkivät herkkupalat maahan, mutta parin tunnin kuluttua osa linnuista palasi kätkölleen ja piilotti sen uudelleen.

Claytonin ryhmä – johon kuuluvat Joanna Dally ja Nathan Emery – järjestivät laboratoriossa koetilanteen, jossa linnun annettiin kätkeä ruokaa hiekalla peitettyihin jääpala-astioihin. Molemmissa koetilanteissa toinen yksilö tarkkaili toisesta häkistä, minne lintu perustaa kätkönsä.
Tulokset osoittivat, että linnun käyttäytyminen on kiinni siitä kuka katsoo. Jos ”vakooja” oli hierarkiassa ylempänä, lintu palasi parin tunnin päästä kätkölleen ja piilotti ruoan uudelleen. Jos ”vakooja” oli puoliso tai hierarkiassa alempana, sillä ei ollut tarvetta piilottaa ruokaansa toistamiseen. Luonnossa hallitsevat yksilöt usein rosvoavat alempiarvoisten ruokakätköjä, kun taas puolisot puolustavat toistensa kätköjä muita yksilöitä vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aikaisemmin Claytonin ryhmä on osoittanut, että toisten kätköjä rosvonneet yksilöt piilottavat omat kätkönsä erityisen huolellisesti, jos niitä vakoillaan. Sen sijaan kokemattomat yksilöt oppivat varovaisiksi vasta karvaiden kokemusten kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Claytonin mukaan kalifornianpensasnärhet kykenevät pitämään lukua siitä, mitä toiset tietävät niistä ja sovittamaan käytöksensä sen mukaan. Tätä on pidetty aikaisemmin vain ihmisten ja kädellisten ominaisuutensa. Tutkimuksesta kertoi ScienceExpress.

Sisältö jatkuu mainoksen alla