Aikuisten aivot muuntuvat jo parin tunnin opiskelusta. 

Kiinalais-amerikkalainen tutkimusryhmä osoitti ensi kertaa, että aikuisten aivojen harmaa aine kasvaa jo hyvin lyhytkestoisen opettelun tuloksena. Aiemmin vastaava on huomattu tapahtuvan useiden viikkojen tai vuosien kuluessa.

Tutkijat opettivat 19 aikuiselle koehenkilölle keinotekoiset nimet kahdelle vihreän ja kahdelle sinisen sävylle. Harjoittelun tarkoitus oli jäljitellä nopeita sanan ja esineen kytköksiä, joita syntyy lapsen kielen kehityksen varhaisvaiheessa.

Viisi opetustuokioita jakautuivat kolmelle päivälle, ja ne kestivät yhteensä tunnin ja 48 minuuttia. Magneettikuvaukset paljastivat, että tuona aikana koehenkilöiden aivojen harmaa aine lisääntyi niillä vasemmalle aivopuoliskolle sijoittuvilla alueilla, jotka ovat yhteydessä havaitsemiseen ja värien näkemiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aikuisten aivot ovat rakenteeltaan muovautuvampia kuin on tähän asti uskottu, tutkijat päättelevät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus antoi tukea myös sille oletukselle, että kielen tapa luokitella värejä vaikuttaa niiden havaitsemiseen. Joistain kielistä esimerkiksi puuttuvat sanat, jolla erotella sininen ja vihreä toisistaan. Aiemmin on havaittu kielen väriluokitusten vaikutuksen välittyvän vasemman aivopuoliskon kautta. Nyt harmaan aineen kasvu paikannettiin juuri samalle puoliskolle.

Tutkimuksen julkaisi PNAS.

Lue myös Tieteen artikkeli Kieli haroo koneistoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla