Tulevaisuudessa kännykät voivat latautua tärinästä. Kuva: Wikimedia Commons
Tulevaisuudessa kännykät voivat latautua tärinästä. Kuva: Wikimedia Commons

Vempain latautuisi itsekseen ilman piuhoja.

Kännykän kuoreen upotettu nanogeneraattori voi kerätä energiaa vaikka liikkuvan auton istuimella ja muuntaa sen puhelimen käyttövoimaksi.  Tällainen ratkaisu langattomaan lataamiseen esiteltiin Advanced Energy Materials -lehdessä.

Nanogeneraattori hyödyntää tavallisen polymeerimateriaalin polyvinyylideenifluoridin eli PVDF:n pietsosähköisiä ominaisuuksia. Pietsosähköiset materiaalit tuottavat sähköä mekaanisesta jännityksestä.

Tutkijat lisäsivät ensin PVDF-kalvoon sinkkioksidinanohiukkasia, jotka seuraavaksi syövytettiin pois kalvosta. Jäljelle jäi toisiinsa kytkeytynyttä, huokoista materiaalia. Tavallisesti jäykkä polymeeri muuttui näin rakenteeltaan pesusienen kaltaiseksi. Tämä huokoinen materiaali mahdollistaa sähkön keruun värinästä.

Itse generaattori koostuu ohuista elektrodilevyistä polymeerikalvon etu- ja takapuolella. Pehmeän ja taipuisan kalvon voi kiinnittää monenlaisille pinnoille, muun muassa ihmisen iholle. Kännykässä se voidaan liittää puhelimen kuoreen tai takapaneeliin, jossa se voi kerätä ympäristöstä värinäenergiaa ja ladata siitä muuntamallaan sähköllä kännykän akun.

optimistx
Seuraa 
Viestejä852
Liittynyt14.1.2008

Värinäenergialla virtaa kännykkään

Ennen vanhaan oli sellaisia rannekelloja, jotka "vetivät itsensä" käden liikkeiden ansiosta. Siis kelloissa ei ollut paristoja, vaan ne yleensä piti vetää nupista kiertämällä noin kerran vuorokaudessa. Eikös kännykkää voisi ladata myös sen asennon ja sijainnin muutosten avulla? Vai ovatko nuo muutoksiin liittyvät energiat aivan liian vähäisiä kulutukseen verrattuina? Mikä olisi tee-se-itse-ihmiselle sopiva periaate ja piirikomponentit asian kokeilemiseksi? t. optimistx
Lue kommentti

1. Päätä, mikä (tutkimus-)tulos TUNTUISI mukavalta
2. Etsi tulosta tukevia todisteita, hylkää kaikki muut todisteet
3. Pysy kannallasi lopun elämää ja toista sitä kaikille herkeämättä.
4. Valmis!

http://www.tiede.fi/keskustelu/66231/ei_yliopistollinen_tutkimus_taikako...