Nuoret uudenkaledonianvarikset (Corvus moneduloides) osaavat rakentaa ja käyttää työkaluja ilman opetusta tai ottamatta mallia aikuisilta yksilöiltä. Lintujen synnynnäinen kyky hyödyntää oksia ja lehtiä ruoan tonkimiseen osoitettiin kokeessa, jo...

Nuoret uudenkaledonianvarikset (Corvus moneduloides) osaavat rakentaa ja käyttää työkaluja ilman opetusta tai ottamatta mallia aikuisilta yksilöiltä. Lintujen synnynnäinen kyky hyödyntää oksia ja lehtiä ruoan tonkimiseen osoitettiin kokeessa, joka tehtiin Brittein saarilla. Tuloksista kertoi Nature.

Jo aiemmin on tiedetty, että luonnossa elävät uudenkaledonianvarikset pystyvät valmistamaan kairapalmun lehdestä monimutkaisella tavalla koukkuonkia, jotka soveltuvat toukkien pyyntiin puiden halkeamista. Tällä kertaa neljää poikasta kasvatettiin eristyksessä. Vajaan kolmen kuukauden ikäisinä niille annettiin ihmeteltäväksi nippu ripuja. Kahdelle poikaselle opastettiin oksan käyttöä, muut saivat tutustua niihin omin nokkineen. Jokainen poikasista oivalsi jossain vaiheessa hyödyntää oksia koloihin piilotetun ruoan kaivamiseen. Ihmisen opastuksella ei ollut ratkaisevaa vaikutusta. Koe osoittaa, että ongelmanratkaisu ja työkalujen käyttö on uudenkaledonianvariksilla ainakin osittain perittyä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla